Čína kvůli olympiádě vysídlila obyvatele Pekingu - a oni protestují

Peking - Asi dvě desítky rozhořčených obyvatel Pekingu demonstrovaly dnes poblíž náměstí Ťien-an-men proti tomu, že byli kvůli olympiádě a modernizaci vysídleni ze svých obydlí v centru města a nedostali přiměřenou náhradu. "Olympijské hry nesmí omezovat naše zákonná práva," skandovali demonstranti; dobrovolná policie však proti nim rychle zasáhla.

Televizní šot AP zachycuje jejich skandování, výkřiky a strkanici se zasahujícími pomocnými policistkami v civilu. Kolem demonstrujících se okamžitě vytvořil početný dav přihlížejících. Uniformovaní policisté proti akci nezasahovali, příslušnice dobrovolné policie ale odvedly demonstranty pryč.

Demonstranti protestovali proti tomu, že jejich tradiční domky byly zbourány a na jejich místě vyrostla komerční ulice se značkovými obchody jako Nike, Starbucks nebo Rolex, která má být do provozu uvedena v úterý. „Developeři nesmějí zneužívat olympiádu k tomu, aby nás připravovali o naše domy. A my zase nemůžeme přestat bránit naše práva jen kvůli olympiádě,“ řekl jeden z demonstrantů.

Nová pravidla pro demonstrace

Čínské úřady rozmístily bezpečnostní agenty po celém městě. Jejich úkolem je zabránit  veškerým náznakům nespokojenosti. Občanské výbory nejsou oficiálně součástí státního aparátu, ale spolupracují těsně s policií a státní bezpečností. Na demonstrace v blízkosti náměstí Ťien-an-men, kde byly v roce 1989 krvavě potlačeny prodemokratické protesty, je čínské vedení obzvlášť citlivé a okamžitě proti nim zasahuje.

Stížnosti pekingských demonstrantů nejsou jediné. Také v dalších čínských městech byli lidé vystěhováváni kvůli nové výstavbě, aniž dostali náležité kompenzace, které by jim umožnily koupit jinde nové domky. Z řady takových měst byly hlášeny protesty postižených.

Čínská vláda tvrdí, že poškozené odškodňuje. Podle mnohých v Pekingu ale nedostatečně. Navíc situace na venkově je kvůli zkorumpovaným místním úředníkům ještě vyhrocenější. Zabírat majetek často chodí ozbrojenci najatí místní vládou nebo stavebními firmami. 

Jak dnes oznámil oficiální deník China Daily, vláda vydala přísná pravidla pro protestní shromáždění v Pekingu během olympijských her. Stanovila jen tři přípustné zóny k pořádání protestů, každá akce v nich však musí být oznámena nejméně tři dny předem.

Čínská policie
Zdroj: ČT24
Vydáno pod