V Donském klášteře byl pochován Alexandr Solženicyn

Moskva - S vojenskými poctami byl dnes v moskevském Donském klášteře pochován Alexandr Solženicyn. Tříhodinového pravoslavného obřadu se kromě vdovy Natalije, synů a dalších příbuzných zúčastnilo několik stovek lidí, včetně ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který kvůli pohřbu přerušil dovolenou. Solženicyn zemřel v neděli ve věku 89 let na zástavu srdce a místo posledního odpočinku si sám vybral.

I přes státní pocty vzdávané zesnulému ruské televize kvůli úmrtí a pohřbu nezměnily svůj program, ani nebyl vyhlášen státní smutek. Patriarcha ruské pravoslavné církve Alexij II. se pohřbu kvůli nemoci nezúčastnil, sloužit bohoslužbu poslal svého vikáře, arcibiskupa Alexije. Patriarchovi adresoval před pěti lety sám Solženicyn své přání, aby byl pochován uprostřed klášterního hřbitova.

Se spisovatelem, který sám zažil a pak i popsal strasti vězeňských táborů a zločiny komunistického režimu, se rozloučily tisíce lidí už v úterý v sále Ruské akademie věd. Vzdát mu poslední poctu bylo možné i během noci v Donském klášteře, kdy u rakve bděli žáci duchovního semináře.

Hřbitov v Donském klášteře slouží od 17. století jako místo posledního odpočinku známých osobností. Před třemi lety zde byly s vojenskými poctami uloženy ostatky bělogvardějského generála Antona Děnikina, který na počátku minulého století bojoval s bolševiky a zemřel v emigraci.

Pohřeb Alexandra Solženicyna
Zdroj: ČT24