Pobodaná Američanka je po útoku v Pekingu v kritickém stavu

Peking - Američanka, kterou v sobotu v Pekingu pobodal patrně psychicky narušený Číňan, je v kritickém stavu poté, co se podrobila osm hodin trvající operaci. Oznámila to dnes agentura Reuters. Barbara Bachmanová utrpěla řadu řezných a bodných zranění během útoku, při němž byl zabit její manžel Todd, tchán trenéra amerického mužského volejbalového týmu na nynějších olympijských hrách. Nic prý však nenasvědčuje tomu, že by šlo o čin namířený proti Američanům či proti olympiádě nebo o projev terorismu. Útočník po činu spáchal sebevraždu skokem z ochozu věže Ku-lou, kde na turisty zaútočil.

Případ vyvolal šok s ohledem na skutečnost, že útoky proti cizincům jsou v Číně ojedinělé, i s přihlédnutím k bezprecedentním bezpečnostním opatřením, jež nyní v Pekingu panují kvůli olympiádě. Ještě posílit interní bezpečnostní opatření se rozhodlo vedení australského týmu, které atletům doporučilo, aby při pohybu mimo olympijskou vesnici nosili týmové oblečení. Předseda australského olympijského výboru (AOC) novinářům řekl, že tímto způsobem na sebe sportovci upozorní olympijské dobrovolníky a policii.

„Budeme doporučovat našim atletům, aby poté, co jejich soutěže skončí a oni se vydají do města, na sobě měli týmové oblečení,“ řekl předseda AOC. „Je to rozumné a měli bychom na tom trvat. Myslím, že se tím zvýší pravděpodobnost, že budou lidé dohlížet na jejich bezpečnost.“ Americký olympijský výbor uvedl, že manželé Bachmanovi na sobě v době útoku neměli nic, co by je identifikovalo jako příbuzné členů amerického olympijského týmu.

Čína předpokládá, že do Pekingu na olympijské hry, které začaly v pátek, přijede až půl milionu zahraničních turistů. Vražda hned druhý den po zahájení olympiády je pro čínské úřady velmi zahanbující. Úroveň kriminality je ovšem v Číně, která vážné trestné činy trestá smrtí, relativně nízká, i když odborníci varují, že v posledních letech křivka násilných trestných činů začala stoupat.

V zemi, která má přes 1,3 miliardy obyvatel, bylo podle čínského ministerstva veřejné bezpečnosti v roce 2007 spácháno 4,75 milionu zločinů, což je značný nárůst oproti zhruba dvěma milionům v 90. letech minulého století. Počet útoků na cizince ale ministerstvo neupřesnilo.

Americká vláda varovala, že v posledních letech se v Číně objevily případy útoků proti cizincům včetně sexuálně motivovaných napadení, která se obvykle odehrávají v městských oblastech v blízkosti barů a nočních klubů.