Pumový útok v Libanonu zabíjel

Tripolis - Nejméně 18 lidí, z toho sedm vojáků, zemřelo při sebevražedném atentátu v libanonském Tripolisu. Nálož vybuchla v rušné ulici v centru města a zasáhla autobus. Výbuch zranil mnoho kolemjdoucích, ulice byly plné lidí mířících do práce. Útok, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, následuje po úterním parlamentním hlasování o důvěře vládě národní jednoty.

Nálož vybuchla na rušné ulici v centru města Tripolis v těsné blízkosti autobusu, v němž jeli kromě civilistů také vojáci. Tripolis byl nedávno dějištěm bojů mezi stoupenci vlády a islámskými radikály, které se později přesunuly do nedalekého tábora pro palestinské uprchlíky. Ve střetech s extrémisty ze skupiny Fatah al-Islám, která je považovaná za sesterskou organizaci al-Káidy, přišlo o život 170 vojáků.

Útok následuje po úterním parlamentním hlasování o důvěře vládě národní jednoty. Hlasování předcházela pětidenní debata o milicích šíitské strany Hizballáh. Prozápadní poslanci, kteří prosazovali odzbrojení těchto oddílů, v ní neuspěli, ale parlament vládě důvěru odhlasoval.