Turecké letectvo v noci zaútočilo na Kurdy v severním Iráku

Ankara - Turecká letadla v noci na dnešek zaútočila na pozice zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) v severním Iráku. Informaci přinesla agentura Reuters s odvoláním na tureckou armádu. Turecké letectvo pravidelně operuje proti pozicím PKK na severu Iráku již od loňského prosince, dosud tak zasahovalo asi dvacetkrát. Poslední podobný útok proběhl koncem července, po pumovém útoku v Istanbulu, za který Turecko připisuje vinu PKK.

Při nejhorším teroristickém útoku v Turecku od roku 2003 zemřelo 17 lidí. Turecké stíhačky o den později zničily jeskyni používanou údajně čtyřmi desítkami ozbrojenců PKK a další cíle v severoirácké provincii Zap. Zde má strana operativní základny, z nichž podle Turecka podniká útoky na turecké území.

Turecko versus PKK

Ankara má za to, že v severním Iráku se ukrývá přes dva tisíce kurdských bojovníků a vytýká irácké vládě, že protiturecké aktivity PKK na území Iráku toleruje. V Turecku je PKK postavena mimo zákon, proto stoupenci kurdské samostatnosti přesunuli své tábory za hranice země do severního Iráku, kde žije rovněž silná kurdská populace.

PKK zahájila boj za autonomii kurdských oblastí v roce 1984 a konflikt si už vyžádal přes 40 tisíc mrtvých. Turecko, Evropská unie a Spojené státy považují PKK za teroristickou organizaci.