Muslimští povstalci na Filipínách opět vypalovali vesnice a zabíjeli

Manila - Nejméně 34 lidí padlo za oběť muslimským povstalcům na filipínském ostrově Mindanao. Ozbrojenci Fronty islámského osvobození Morů (MILF) zapálili několik vesnic a vyhnali stovky lidí z domovů. Prezidentka Gloria Macapagalová-Arroyová přesto útočníky vyzvala, aby se okamžitě stáhli ze sporného území. Varovala, že násilí nebude tolerovat.

Filipínská armáda už má napadené vesnice pod kontrolou. Ustupující rebelové podle filipínských úřadů používali civilisty jako živé štíty a řadu jich postříleli.

Střet rozpoutaly územní spory po ohlášení dohody mezi vládou a MILF o rozšíření autonomní oblasti pro muslimskou komunitu na Mindanau o 712 vesnic a posílení pravomocí samosprávných orgánů. Dohoda měla zastavit konflikt mezi muslimskými rebely a vládou, její podpis ale minulý týden na žádost části křesťanských zákonodárců zablokoval filipínský ústavní soud.

Během 40 let trvání konfliktu mezi vládou převážně katolických Filipín a muslimskými povstalci zahynulo už kolem 120 tisíc osob. Boje také vyhnaly z domovů přes dva miliony lidí.

Vydáno pod