Učitelé v Texasu smějí chodit do školy ozbrojeni

Texas – Učitelé, kteří se bojí útoků střílejících žáků, mohou chodit do práce ozbrojeni. Toto pravidlo zavedl zatím jeden texaský okres, guvernér státu ale doporučuje, aby se tato možnost rozšířila v celém státě.

Povolení nosit zbraně do školy, které dostali texaští učitelé, je jedním z vyústění dlouhodobé debaty o volném držení zbraní. Ta probíhá ve Spojených státech a občasné útoky osamělých střelců ji pravidelně oživují. Povolení pro učitele nosit do školy zbraň je sice zatím spíše výjimka, ale zapadá do uvažování o právu být ozbrojen.

Ačkoli Texasané zvolili neobvykle radikální přístup, je možné, že se ozbrojení učitelé začnou ve Spojených státech objevovat častěji. Zatím se to týká především Texasu, jehož guvernér uvedl, že se nebude bránit tomu, aby se nová praxe rozšířila do dalších okrsků jeho státu.

Texaský okrsek Herold, který s touto zákonnou úpravou přišel jako první, má pouze 110 žáků. Podle zpravodaje ČT ve Spojených státech Michala Kubala nejde o to, že by tam žáci byli extrémně problematičtí. Velkou roli v rozhodnutí zavést právo pro učitele nosit zbraně hrál spíše strach, že by se něco mohlo stát.

Vydáno pod