Juščenko: Ruská flotila zůstane na Ukrajině podle plánu do roku 2017

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko prohlásil, že ruská černomořská flotila zůstane na Ukrajině až do roku 2017, což předpokládá rusko-ukrajinská dohoda z roku 1997. A to přesto, že podle prezidenta ozbrojený rusko-gruzínský konflikt Kyjev znepokojuje. Juščenko nicméně zopakoval svou výzvu Moskvě, aby o této flotile kotvící v ukrajinském Sevastopolu s Kyjevem jednala.

Podle výsledků průzkumu na Ukrajině se 50 procent obyvatel cítí v důsledku rusko-gruzínské války ohroženo. Jen 17 procent respondentů se ale v této souvislosti vyjádřilo pro předčasný odchod ruské flotily z Krymu, 27 procent Ukrajinců bylo pro její setrvání i po roce 2017.

Juščenko před týdnem prohlásil, že lodě ruské černomořské flotily, které narychlo vypluly ke gruzínskému pobřeží, budou potřebovat od ukrajinských úřadů zvláštní povolení k tomu, aby se mohly vrátit do pronajaté základny na Ukrajině. Podle Moskvy je to v příkrém rozporu s duchem a literou rusko-ukrajinské smlouvy z roku 1997.

Dlouhodobé napětí mezi Moskvou a Kyjevem pramení hlavně ze skutečnosti, že Ukrajina jako Gruzie usiluje o členství v NATO. Rusko vnímá podobný krok ve svém sousedství jako nepřátelský.