Američané by z Iráku mohli odejít do roku 2011

Bagdád - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes na své návštěvě Iráku oznámila, že Spojené státy se s Irákem dohodly na časovém horizontu stanování amerických sil ze země. Přesné datum ale Riceová neřekla. Uvedla také, že dvoustranná bezpečnostní dohoda ještě není dokončena, ale už je blízko.

Ministryně, která dnes přiletěla do Bagdádu na předem neohlášenou návštěvu, dále řekla, že Spojené státy budou v dohodě ctít iráckou suverenitu a že dohoda vrátí svrchovanost nad Irákem Iráčanům. Dokument podle ní upevní významný pokrok, jehož bylo v Iráku v poslední roce v oblasti bezpečnosti dosaženo.   

Návštěva Riceové se uskutečňuje po středečním oznámení, že američtí a iráčtí vyjednávači se shodli na návrhu dohody o podmínkách působení amerických vojsk na iráckém území po vypršení současného mandátu, tedy po 31. prosinci. Dohoda prý nyní byla předána politikům.

Vojáci by se mohli stáhnout do roku 2011

Podle agentury Reuters dokument neobsahuje časový rozvrh stažení vojsk. Agentuře AP ale jeden z iráckých vyjednávačů řekl, že se počítá s tím, že Američané se stáhnou z iráckých měst do 30. června příštího roku a že zbytek země opustí do konce roku 2010 nebo 2011.

Podle vysoce postaveného amerického vojenského zdroje, na který se odvolává agentura AP, americká vláda návrh dohody podepsala, ale text zatím není definitivní a musí jej schválit také iráčtí politici.

Kromě časového harmonogramu stažení amerických sil z Iráku je ještě třeba dořešit mimo jiné zajištění imunity pro americké vojáky před stíháním ze strany irácké justice a status vězňů držených americkými silami.