Radovan Karadžić uspěl - bude mít nového soudce

Haag - Bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić bude mít u mezinárodního soudního tribunálu v Haagu jiného soudce. V úterý požádal o jeho výměnu, dnes předseda tribunálu Fausto Pocar oznámil, že případ přechází do kompetence třetí soudní komory. O Karadžičově žádosti se přitom ale nezmínil, přesun je podle něj vnitřní administrativní záležitostí soudu. První slyšení s Karadžičem řídil koncem července předsedající soudce první komory Alphons Orie. Karadžić v úterý tribunál o výměnu soudce písemně požádal s tím, že Nizozemec Orie je zaujatý a nezajistí mu spravedlivý proces.

Poukázal mimo jiné na podle něj nepřiměřeně přísný trest, který Orie udělil někdejšímu členovi nejužšího vedení bosenských Srbů Momčilovi Krajišnikovi. Toho tribunál v září 2006 odsoudil k 27 letům vězení.

Který soudce konkrétně proces s Karadžičem povede, zatím není jasné. Rozhodne o tom předsedající třetí komory, Jamajčan Patrick Lipton Robinson. Ten je jedním z nejzkušenějších soudců Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), řídil například dlouholetý proces s bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem.

Karadžić byl zatčen koncem července v Bělehradě po 13 letech na útěku. Třiašedesátiletý Srb se bude zodpovídat ze zločinů, které údajně spáchal během bosenské války v letech 1992 až 1995. Konkrétně jde o obvinění z genocidy, zločinů proti lidskosti či z vážného porušení ženevských konvencí. Obžaloba ho viní například i z odpovědnosti za povraždění 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici v roce 1995. Hrozí mu až doživotní trest.

Karadžiče čeká další soudní stání koncem srpna. U soudu ale nebude vystupovat jen jako obviněný, ale pravděpodobně i jako svědek při jiném soudním řízení. O jeho vyslechnutí dnes požádal americký obhájce Alan Dershowitz, který při odvolacím procesu zastupuje jeho krajana Krajišnika.

  • Alphons Orie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/341/34094.jpg
  • Haagský tribunál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/341/34084.jpg