Írán staví další elektrárnu a doufá, že další sankce neprojdou

Teherán - Íránský tisk spekuluje, že jeho země vydělá na kavkazské krizi. Pro Západ totiž bude obtížnější získat souhlas Moskvy s novými sankcemi OSN namířenými proti Íránu. Írán zároveň oznámil, že začal plánovat výstavbu své druhé jaderné elektrárny.

Rusko, jeden ze stálých členů Rady bezpečnosti OSN s právem veto, už dlouho jen zdráhavě podporuje snahu Západu v čele s USA vyvinout na Írán prostřednictvím sankcí tlak, jenž by Teherán přiměl vzdát se jaderných ambicí. S tím by teď podle íránského tisku mohl být konec.

Íránský tisk ještě dodává, že vpád ruských jednotek do Gruzie zpochybňuje rovněž oprávněnost obvinění ze strany Západu, že Írán je „největší hrozbou pro světový mír a bezpečnost“.

Írán zároveň začal plánovat výstavbu své druhé jaderné elektrárny. Podle místních úřadů už bylo vybráno místo, kde má nová elektrárna o výkonu 360 megawattů stát, a odborníci začali projektovat její výstavbu.

Írán zatím ale ještě nedokončil ani svou první atomovou elektrárnu v Búšehru o výkonu 1000 megawattů. Tu Íránu pomáhá budovat Rusko. Írán dal najevo, že chce do roku 2020 postavit několik jaderných zařízení s celkovým výkonem 20 tisíc megawattů.

Právě íránské jaderné ambice jsou považovány za nebezpečné. Západ se totiž obává, že Írán vedle civilního jaderného programu usiluje o výrobu atomové bomby. To ale Írán popírá a tvrdí, že usiluje jen o jadernou energetiku.

Na počátku srpna vstoupily v platnost nové sankce, které na Írán v březnu uvalila Evropská unie v reakci na to, že Teherán odmítá ukončit obohacování uranu. Írán tvrdí, že ho žádné nové sankce ze strany západních zemí od jeho jaderných ambicí neodradí.