Podpůrný robotický systém dovolí ochrnutým lidem opět chodit

Tel Aviv (Izrael) - Projekt robotického "obleku" ReWalk byl ve vývoji mnoho let, nyní probíhají klinické testy. Dovoluje ochrnutým lidem stát a chodit, problém mu nedělají ani schody. Uživatel má procesor a napájení zařízení na zádech, ovladačem připnutým na zápěstí zvolí způsob pohybu a předkloní se. ReWalk pak začne pohybovat jeho nohama, zatím je však potřeba doplnit jej berlemi. Inspiraci projekt bere z krabího krunýře.

„Poté, co mě zranili, jsem úplně zapomněl, jak jsem vysoký a jaké to je s lidmi mluvit z očí do očí,“ říká Radi Kaiof, výsadkář izraelské armády, který je ochrnutý již 20 let. Za ReWalkem stojí inženýr Amit Goffer, jehož firma Argo Medical Technologies ze zabývá pokročilými technologiemi. K výzkumu jej inspirovalo vlastní ochrnutí.

„Tělo má fungovat vestoje. Užíváte zcela jiné svalové skupiny a můžete naplno dýchat,“ vysvětluje Goffer základní účel robotického systému - vyřešit zdravotní problémy spojené s užíváním invalidního vozíku. „Život vzpříma a pohled z očí do očí je také nezanedbatelný,“ dodává.

„Dosavadní zařízení byla obrovská, těžká a neohrabaná. Užívala se jen ve specializovaných rehabilitačních centrech,“ říká k ReWalku doktor Mark Bacon, expert z charitativní organizace Spinal Research. „Pro mnoho lidí by byl takový robotický systém požehnáním. V některých ohledech ale neposkytuje o moc víc pohodlí než vozík, navíc je použitelný jen pro toho, komu zůstala vláda nad většinou horní části těla.“