Schwarzenberg je kvůli Gruzii pro bojkot zimní olympiády v Soči

Vídeň - Bojkot zimní olympiády v ruském Soči v roce 2014 nevyloučil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Připadá mi, že slavit svátek míru a sportu v bezprostřední blízkosti místa, kde se zabíjelo a kde se vedla agresivní válka, je poněkud divná myšlenka," řekl v rozhovoru pro sobotní vydání rakouského deníku Die Presse. Ministr je přesvědčen o tom, že takovým požadavkem by bylo možné něčeho dosáhnout.

K rozhodnutí o bojkotu by podle ministra musela dospět nejen Evropská unie, ale i různé národní olympijské výbory a nakonec také Mezinárodní olympijský výbor.

Gruzínský konflikt o Jižní Osetii a Abcházii by podle Schwarzenberga mohl také zvýšit napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. „Je velmi příznačné, když ostatní bývalé sovětské republiky bez ohledu na své tradiční přátelství s Ruskem došly k závěru, že zde hrozí nebezpečí i jim,“ řekl ministr. Narážel tím na nedávné rozhodnutí těchto republik odmítnout ruský postup vůči Gruzii a ruské uznání nezávislosti gruzínských separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie.