V Mexiku protestovaly stovky tisíc lidí proti vraždění a únosům

Mexico City - Stovky tisíc lidí demonstrovaly po celém Mexiku proti neustávající vlně vraždění a únosů spojených především s obchodem s drogami. Požadovali, aby vláda začala s kriminalitou okamžitě a tvrdě bojovat. Jen letos zahynulo v Mexiku násilnou smrtí 2 700 lidí. 300 jich bylo uneseno kvůli výkupnému.

Trpělivost Mexičanů s nečinností vlády je u konce. Na 150 tisíc obyvatel metropole Mexico City poslalo prezidentu Calderónovi jasný vzkaz. Už nechtějí sledovat, jak mafiáni unášejí jejich děti, nebo jako tento týden, zprávy o bezhlavých tělech objevených na poloostrově Yucatán.

„Reakce lidí ve mně vzbuzuje nadšení. Je to ale jen odpověď na děsivý “nedostatek bezpečnosti, kterou trpíme,„ poznamenává Laura Ellena Herrejonová z neziskové organizace Pro Pecino. Mnohatisícové demonstrace se konaly ve všech 32 mexických státech. Lidé na nich nesli transparenty s portréty svých blízkých, kteří beze stopy zmizeli, nebo výzvy k odstoupení vlády, pokud zločince nezačne tvrdě pronásledovat. “Tenhle pochod má sjednotit Mexiko a pomoci dosáhnout bezpečnosti pro všechny," vysvětluje demonstrant Rafael de la Orta.

O tom, že jde o vážný problém, svědčí i nedávný vládní nouzový plán proti kriminalitě. Policisté podle něj dostanou silnější zbraně, postaví se nové věznice pro únosce, cílem je mimo jiné zatočit s korupcí a praním špinavých peněz. Prezident do měst po celé zemi poslal dalších 25 tisíc vojáků a policistů, kteří mají bojovat s drogovými gangy. Mexičané ale v účinnost plánu moc nevěří. Před únosy se začali chránit sami. Někteří z nich si nechávají implantovat podkožní čipy. V případě únosu mají usnadnit jejich hledání.