Medveděv: Sankce může vyhlásit i Rusko

Moskva - Svou nelibost nad sankcemi, které zvažuje proti Rusku EU, dal dnes najevo ruský prezident Dmitrij Medveděv. Ve svém projevu varoval, že i Moskva může vyhlásit sankce vůči jiným zemím. Sám prý ale není jejich příznivcem. V rozhovorech pro ruské televizní stanice také prohlásil, že Rusko nemůže přijmout světový systém, kde rozhodnutí přijímají jedině Spojené státy. Ruské uznání Jižní Osetie a Abcházie dále prohlásil za neodvolatelné a Rusko podle něj poskytne těmto provinciím pomoc, včetně vojenské.

„Nejsme stoupenci sankcí. Přijímáme je jen v extrémních případech,“ řekl šéf ruského státu den před mimořádným summitem EU, který se bude zabývat gruzínskou krizí. Někteří členové EU uvažovali o tom, že summit by mohl vyhlásit sankce vůči Moskvě za její postup v Gruzii.

Přijetí sankcí vyžaduje zvláštní zákony, řekl Medveděv. „Pokud to bude potřeba, můžeme takové zákony schválit,“ upozornil ruský prezident a zároveň zdůraznil, že by to bylo kontraproduktivní. Ujistil, že Rusko nechce být izolováno a bude se snažit rozvíjet vztahy s USA, Evropskou unií a dalšími státy.

Medveděv také upozornil, že Rusko nemůže přijmout světový systém, kde všechna rozhodnutí přijímají jedině Spojené státy. „Rusko nemůže přijmout světový systém, kde všechna rozhodnutí přijímá jediná země, dokonce tak významná jako Spojené státy. Takový svět je nestabilní a hrozí konflikty,“ řekl Medvědev a dodal, že svět musí být multipolární, protože jednopolární svět je nepřijatelný.

Moskva podle Medveděva nemá v úmyslu ustoupit kritikám Západu týkajícím se uznání nezávislosti Jižní Osetie a Abcházie. „Přijali jsme toto rozhodnutí a je neodvolatelné,“ zdůraznil šéf ruského státu a dodal, že cílem Ruska je „zajistit mír a pokojný život obyvatel“ těchto separatistických gruzínských oblastí.

Rozhodnutí Ruska uznat nezávislost obou separatistických oblastí, které o ni za jeho podpory usilují už desetiletí, vyvolalo ostrou kritiku Západu. Ten také odsoudil ruskou vojenskou operaci v Gruzii počátkem měsíce.

Podle Medveděva se Moskva chystá uzavřít s oběma oblastmi dohody, které budou základem pro „spojenecké“ vztahy a budou v nich zakotveny formy pomoci. „Poskytneme těmto republikám veškerou pomoc. Tyto mezinárodní dohody budou obsahovat naše závazky, že jim poskytneme podporu a pomoc v oblasti ekonomické, sociální, humanitární a vojenské,“ citují agentury z Medveděvova rozhovoru.

Neřekl, že kdy budou dohody podepsány, ale ruské tiskové agentury naznačují, že by to mohlo být již v příštích dnech.