Ministři zahraničí EU v Avignonu jednají o krizi v Gruzii

Paříž - Gruzínská krize a napjaté vztahy s Ruskem jsou hlavní náplní schůzky ministrů zahraničí zemí Evropské unie, kteří se v pátek sjíždějí do jihofrancouzského Avignonu k dvoudenním neformálním jednáním. Českou republiku v někdejším sídle papežů zastupuje ministr Karel Schwarzenberg.

Jednání následuje po mimořádném pondělním summitu v Bruselu, na kterém se šéfové států a vlád zemí EU dohodli na zmrazení jednání o strategickém partnerství s Ruskem, dokud se ruská vojska v Gruzii nevrátí do výchozího postavení před vypuknutím konfliktu. Šéfové diplomacií budou v pátek rokovat o vztazích s Moskvou s ohledem na summit EU-Rusko 14. listopadu.

Unie se snaží Rusko přesvědčit, že se obě strany hospodářsky potřebují a jejich spolupráce je nezbytná. Moskva, kterou v posledním roce posílily vysoké příjmy z prodeje drahé ropy, plynu a dalších surovin na světových trzích, naopak dává najevo, že to unie je hlavně závislá na Rusku.

Unie i přes některé počáteční výhrůžky vůči Rusku na summitu nepřijala sankce. A Moskva nijak zásadněji nereagovala na její opakovanou výzvu, aby stáhla jednotky z míst, která obsadila po zahájení konfliktu. Kromě většího množství vojáků v separatistických oblastech jsou ruské síly i v takzvaném nárazníkovém pásmu podél hranic sporných provincií v několikakilometrové hloubi nezpochybňovaného gruzínského území.

Dalším navazujícím tématem je také strategie, jak zabránit, aby nezávislost Jižní Osetie a Abcházie uznaly další státy. Zatím se k tomu chystá zřejmě pouze Nigérie.

Ministři zahraničí EU budou v sobotu jednat i o perspektivách vztahů s USA v souvislosti s tamějšími listopadovými prezidentskými volbami. Tématem rozhovorů bude také role unie v blízkovýchodním mírovém procesu. Nejvyšší představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana seznámí ministry se svými představami o renovaci evropské bezpečnostní strategie.

Do Avignonu pojedou šéfové diplomacií z Paříže speciálně vypraveným rychlovlakem TGV, který urazí vzdálenost téměř 700 kilometrů za necelé tři hodiny. Rokovat budou v největším gotickém paláci na světě, který je na seznamu UNESCO, a u sochy českého krále a císaře Svaté říše římské Karla IV., který město navštívil v roce 1356.

Konference ministrů zahraničí EU se koná každého půl roku. V hantýrce unijní administrativy nese název Gymnich podle německého zámku, ve kterém se podobná schůzka uskutečnila vůbec poprvé v roce 1974 v době rotujícího německého předsednictví.

Jednání nekončí zásadnějšími závěry a mají spíš zefektivnit přípravu společných diplomatických pozic pro další měsíce. Bude zajímavé sledovat, jestli Evropa zareaguje na to, jak pevně se ke Kavkazské krizi vymezily Spojené státy, které do Gruzie poslaly miliardu dolarů a viceprezidenta Dicka Cheneyho.