Podle EU není italské snímání otisků prstů Romům rasistické

Neapol - Rozhodnutí Evropské unie, že snímání otisků prstů Romům není rasistické, dnes uvítala italská vláda pravého středu. "Bylo rozhodnuto, že naše zákony nejsou rasistické a že odpovídají legislativě EU," prohlásil italský premiér Silvio Berlusconi na tiskové konferenci.

U kořene problému je velká kriminalita mezi imigranty, zejména mezi romskými přistěhovalci z východní Evropy. Proto chtěla vláda vytvořit databázi otisků prstů, která by zahrnovala všechny Romy včetně dětí. Tvrdá kritika evropských politiků a ochránců lidských práv přinutila italské úřady původní návrh zmírnit. Vláda slíbila, že bude snímat otisky jen těm, kteří nebudou schopni prokázat se platným identifikačním dokladem.

Bezpečnostní výbor italského parlamentu v červenci rozhodl, že od roku 2010 by v zemi měla platit všeobecná povinnost doplnit občanské průkazy o otisky prstů jejich držitelů.

Kolem velkých měst, jako jsou například Řím, Benátky či Neapol, vyrostly romské tábory, které jsou známé svými velmi špatnými hygienickými podmínkami a vysokou mírou kriminality. Časté jsou zde i útoky žhářů.

Podle oficiálních údajů nyní žije v Itálii asi 342 tisíc osob rumunské národnosti, především Romů. Nevládní organizace Caritas ale odhaduje, že jde nejméně o 600 tisíc Rumunů, kteří se do Itálie dostali zejména po 1. lednu 2007, kdy se Rumunsko stalo členem EU.