Hanna zabila na Haiti 500 lidí a zamířila k USA

Port-au-Prince/Miami - Tropická bouře Hanna, která si na Haiti vyžádala nejméně 500 obětí, dnes zasáhla pobřeží Spojených států mezi Severní a Jižní Karolínou. Směřovat by měla podél břehu na severovýchod, kde úřady vydaly varování před prudkými dešti a záplavami. Za bouří Hanna směřuje k USA mnohem nebezpečnější hurikán Ike, který ohrožuje Mexický záliv, jižní část Floridy a Kubu. Za ním se tvoří také bouře Josephine.

Během neděle by měla bouře postupovat podél severovýchodu USA až po jihovýchodní Kanadu. Meteorologové nevylučují, že by mohla dnes zesílit na hurikán a vydali pro americké pobřeží varování před silným příbojem. Vlny podle nich mohou být o jeden až dva metry vyšší než obvykle. Kvůli blížícímu se hurikánu musel být odložen i start raketoplánu Atlantis. 

Hurikán Ike provází mnohem silnější větry o síle 185 kilometrů v hodině a dosahuje třetího stupně na Saffirově-Simpsonově pětistupňové škále síly hurikánů, meteorologové očekávají, že brzy dosáhne čtvrtého stupně. 

Podle Národního střediska pro hurikány zatím nelze říct, zda jádro hurikánu zasáhne pevninu. Některé předpovědi však napovídají, že by mohl zasáhnout oblast Miami, kde by muselo být evakuováno více než milion lidí. Další předpovědi připouštějí, že by Ike mohl udeřit i na Kubě a poté by postupoval Mexickým zálivem směrem na americkou Louisianu. Tam řádil minulý týden další hurikán Gustav.

Haiti: Země devastovaná chudobou i přírodou

Haiti je nejchudší zemí na západní polokouli. Škody po tropických bouřích vše ještě zhoršily. „Nejprve jsme tu čelili důsledkům potravinové krize způsobené růstem světových cen potravin. Teď tu máme vlnu přírodních katastrof. To vše dohromady přivedlo zemi na pokraj zkázy,“ uvedl šéf Úřadu humanitární pomoci EU Vicente Raimundo. 

Nejhůře postiženo je přístavní město Gonaives na severu Haiti, které bylo zcela zaplaveno, místy až do výše pěti metrů. Asi 60 tisíc jeho obyvatel přišlo o přístřeší, 600 tisíc lidí potřebuje okamžitou pomoc.

Do Gonaives dnes dorazila loď Světového programu pro výživu s 33 tunami pomoci, která zahrnuje balenou vodu, tablety na čištění vody, výživné sušenky a rýži. Spojené státy dopravily do Port-au-Prince letecky humanitární pomoc v hodnotě 250 tisíc dolarů.

Hurikán Ike
Zdroj: ČT24