V Číně zemřelo už druhé dítě na otravu mlékem

Peking - Už druhé dítě zemřelo v Číně poté, co pilo kontaminované práškové mléko. Dalších 1 250 dětí má podle nejnovější bilance, kterou uvádí čínský tisk, po konzumaci závadného mléka zdravotní problémy. Čínské úřady přikázaly mlékárně Sanlu, která vadnou potravinu vyrobila, zastavit produkci. Spoluvlastníkem mlékárny je novozélandský exportér Fonterra Co-operative Group a novozélandská premiérka Helen Clarková čínské činitele obvinila, že se stažením mléka váhali, ačkoli je Fonterra už v srpnu na kontaminaci mléka upozornila.

„Celé týdny jsme usilovali o zablokování a stažení všech vadných produktů, ale úřady v Číně to neudělaly,“ uvedla Clarková. „Myslím, že na místní úrovni byla nejdřív snaha to zamaskovat a vyřešit bez oficiálního stažení výrobků. To bychom na Novém Zélandu nikdy neudělali,“ dodala.

Čínské sdělovací prostředky poprvé informovaly 10. září, že onemocnělo několik dětí po požití kontaminovaného mléka. Vláda poté nařídila stažení série sušeného mléka vyrobeného před 6. srpnem. Podle čínských oficiálních činitelů ale mlékárna Sanlu začala už letos v březnu dostávat stížnosti zákazníků, že moč dětí má po pití mléka jinou barvu a že několik z nich bylo přijato do nemocnice s ledvinovými kameny.

Z 1250 zatím zjištěných případů dětí postižených po požití kontaminovaného mléka je 340 hospitalizováno, protože jejich stav je vážný, 913 bylo po lékařském ošetření propuštěno domů. Onemocnění byla zjištěna v provinciích Chu-pej, Ťiang-su a Kan-su.

Mléko, které děti pily, bylo podle odborníků zřejmě kontaminováno melaminem, což je dusíkatá heterocyklická sloučenina vyráběná na celém světě ve velkém množství jako surovina pro výrobu moderních plastických hmot. Melaminové pryskyřice jsou velmi pevné a odolné a vyrábějí se z nich například desky kuchyňských linek, kuchyňské nářadí a řada dalších výrobků. V lidském organismu způsobují ledvinové kameny. 

Čínské úřady se nyní snaží zjistit, na čí straně je vina za to, že se melamin do mléka dostal. Firmy vykupující mléko od farmářů je viní, že do produktu melamin přimíchali; vyšetřovatelé naopak soudí, že touto sloučeninou mléko „nastavovali“ sami výkupčí. Devatenáct osob, které už byly v souvislosti s vadným mlékem zadrženy, bylo ze soukromých výkupen.

Skandál v roce 2004

Zdravotní potíže s práškovým mlékem vyvolaly mezi čínskými rodiči obavy z opakování skandálu z roku 2004. Tehdy minimálně 13 dětí ve východočínské provincii An-chuej zemřelo na podvýživu. Dostávaly totiž padělané sušené mléko, které nemělo potřebnou výživnou hodnotu.