NATO a Gruzie podepsaly dohodu o společné komisi

Tbilisi - NATO a Gruzie dnes v Tbilisi podepsaly dohodu o vytvoření společné komise s cílem posílit vzájemnou spolupráci. Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer předeslal, že NATO v prosinci posoudí, zda nabídne Gruzii Akční plán členství, který je považován za předstupeň vstupu do Severoatlantické organizace. Nedal jí ale žádný slib, že bude do liance přizvána.

V Tbilisi se koná dvoudenní zasedání Rady NATO. Má jít o výraz podpory Gruzii poté, co Rusko nekompromisně odrazilo její srpnový pokus znovu ovládnout odštěpeneckou Jižní Osetii. Dohoda o společné komisi byla podepsána hned v úvodní den jednání.

Šéf NATO Scheffer vyjádřil naději, že Gruzie bude pokračovat v reformách, které jsou pro vstup do NATO nezbytné. Přímým slibům se ale vyhnul. Země NATO jsou v otázce členství Gruzie v alianci rozděleny.

Generální tajemník NATO znovu kritizoval Rusko za podle jeho mínění nepřiměřené použití síly v konfliktu s Gruzií a zdůraznil, že Rusko musí splnit všechny body plánu na urovnání situace, který začátkem září dojednal v Moskvě a v Tbilisi francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

V rozhovoru pro dnešní britský deník Financial Times Scheffer prohlásil, že setrvání ruských vojáků v gruzínských separatistických regionech Jižní Osetii a Abcházii je nepřijatelné.

Na základě dohody Ruska s Evropskou unií z 8. září musejí ruské jednotky opustit gruzínské území do 10. října. Dokument se ale nezmiňuje o odštěpeneckých oblastech, Jižní Osetii a Abcházii, jejichž nezávislost Moskva uznala.

Zatímco Rada NATO zasedá v Gruzii, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov je na návštěvě v obou odštěpeneckých oblastech.