Obama v předvolebních průzkumech znovu dotáhl McCaina

New York/Washington - Baracku Obamovi se necelých padesát dnů před volbami daří stahovat náskok republikánského soupeře Johna McCaina. Gallupův ústav, který volební preference sleduje každý den, zaznamenal mezi oběma rivaly rozdíl jen jediného procenta. McCaina by podle průzkumu volilo 47 procent dotazovaných, Obamu by si vybralo 46 %. Podle průzkumu Zogbyho institutu Obama dokonce vede v poměru 47:45. Oba průzkumy dokazují, že boj o prezidentské křeslo se znovu vyrovnává.

Obama a McCain jsou teď v podstatě ve stejné situaci jako před nominačními sjezdy demokratů a republikánů. Tehdy měli oba soupeři vyrovnané skóre.

McCainovi v průzkumech pomohla jeho volba viceprezidentky. Podle Zogbyho institutu ale aljašská guvernérka Sarah Palinová pomohla upevnit i Obamovu voličskou základnu. Illinoiský senátor má teď podporu 89 % demokratů. V srpnu to bylo 74 %.

Další vývoj voličských nálad si Gallupův ústav nedovoluje odhadovat. Není totiž zřejmé, jak se na mínění veřejnosti odrazí kolaps finančních institucí na Wall Street a jestli prudký propad burzovních indexů ovlivní prezidentský souboj. Analytik Gallupova ústavu Jeff Jones ale poukazuje na obecný rys letošní kampaně, ve které má v ekonomických otázkách u voličů zpravidla navrch Obama.