FBI varuje před dalšími teroristickými útoky al-Káidy na New York

New York - Americké bezpečnostní složky vydaly varování před možnými útoky al-Káidy v newyorské veřejné dopravě. Jde ale o preventivní opatření. "Ministerstvo vnitřní bezpečnosti a Federální úřad pro vyšetřování 25. listopadu varovaly státní a místní úřady v souvislosti s hodnověrnou, ale nepodloženou informací, že al-Káida možná koncem září jednala o případném útoku na dopravní systém v New Yorku a okolo něj," uvedl dnes mluvčí amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti Russ Knocke.

Ani tento resort ani FBI prý ale nemají žádnou informaci, která by potvrzovala, že plány teroristické organizace byly dále než ve fázi „snahy o plánování“. V případě varování jde o rutinní věc a americké úřady nebudou měnit úroveň celkového hodnocení nebezpečí, které podle nich Spojeným státům hrozí.

Jak upřesnil washingtonský zpravodaj ČT Michal Kubal, FBI s odvoláním na důveryhodný zdroj informovala, že členové z al-Káidy se bavili o tom, že by bylo dobré uskutečnit teroristický útok v metru během svátečního období - ať již formou nastražené výbušniny nebo sebevražedného útoku.

Podle agentury AP útoky také mohou hrozit osobním vlakům projíždějícím New Yorkem, jako jsou například spoje železničních společností Amtrak nebo Long Island Rail Road. Ty jsou v období kolem Dne díkuvzdání, který připadá na čtvrtek, velmi vytížené.

Útoky z 11. září 2001
Zdroj: ČT24/internet