Němečtí agenti podezřelí z pumového útoku v Kosovu jsou volní

Priština - Tři agenti německé Spolkové zpravodajské služby, které v Kosovu zatkla policie pro podezření z bombového útoku na sídlo zastoupení EU v Prištině, jsou volní a mohou odjet domů. K útoku se totiž přihlásila dosud neznámá polovojenská skupina radikálních kosovských Albánců Armáda Republiky Kosovo, která tak zcela zvrátila vyšetřovací verzi kosovské policie. Berlín vzápětí znovu vyzval Prištinu, aby tři zadržené agenty Spolkové zpravodajské služby (BND) neprodleně propustila.

„Byl to začátek boje proti unijní misi EULEX, která má pracovat podle srbských podmínek a kterou kosovští Albánci odmítají,“ napsala v prohlášení Armáda Republiky Kosovo. Prohlášení dostala policie již ve čtvrtek a týž den byli zadržení němečtí agenti propuštěni z vyšetřovací vazby. Turecká laboratoř soudní kriminalistiky, které kosovské orgány svěřily oblečení zadržených k forenzní prověrce na jakékoli stopy, nenašla kromě toho na oděvech sebemenší náznak, že by jejich nositelé přišli do styku s výbušninami.

Tři němečtí občané s vazbami na BND byli zadrženi minulý týden po bombovém útoku na sídlo zastoupení Evropské unie v kosovském hlavním městě Prištině. Podle kosovské prokuratury hodil 15. listopadu jeden z trojice ze sousedního prázdného domu na budovou, v níž sídlí zvláštní pověřenec EU pro Kosovo, bombu o síle 300 gramů TNT. Následný výbuch rozbil okna budovy a poškodil několik aut, nikoho však nezranil. O něco později byla pak trojice zadržena poté, co si poškozenou budovu fotografovala.

Německá vláda již ve čtvrtek vyšetřovacímu výboru Spolkového sněmu přiznala, že jde skutečně o pracovníky zahraniční rozvědky BND. Popřela však, že by měli cokoli společného s atentátem. Agenti BND podle médií v Kosovu pracují především na rozkrývání vazeb mezi mafiánským podsvětím a kosovskými vládními představiteli.