Pavla Jazairiová o útocích v Bombaji: Muselo se to stát

Praha - Muselo se to stát. To byla první věc, která napadla novinářku Pavlu Jazairiovou, když slyšela o teroristických útocích v Bombaji, které dosud připravily o život nejméně 160 lidí. Indie je zemí protikladů, která jde hospodářsky nahoru, má naději, že se stane světovou velmocí, žije tu řada nejbohatších lidí světa, ale na druhé straně tu je všudypřítomná nesmírná bída, uvedla Jazairiová v Interview ČT24. Skoro polovina více než miliardy obyvatel země nemá naději do budoucna a je v nich zakořeněná nenávist, která je podhoubím pro terorismus a násilí.

Násilí mají v Indii na svědomí nejen muslimové, ale i hinduisté, připomíná Jazairiová, která má s násilím v Indii osobní zkušenost. Příčinou terorismu je podle ní především chudoba, nikoliv náboženství. Vykonavateli atentátů totiž nikdy nejsou lidé, kteří tahají za nitky. Ti ke svým cílům zneužívají atentátníků, jejichž motivy jsou jiné: někteří to dělají kvůli penězům, jiní tím ventilují svou obrovskou nenávist anebo to jsou lidé s velmi nízkou inteligencí, k čemuž přispívá i negramotnost v zemi. Sebevražedné atentáty se s islámem neslučují, stejně jako násilí s hinduismem, poznamenává Jazairiová.

Nevraživost mezi hinduisty a muslimy si v druhé nejlidnatější zemi vyžádala už statisíce obětí. Místem pravidelných střetů je Kašmír, kde většinoví muslimové usilují o vymanění se z hinduistické nadvlády. Spor o území vypukl v roce 1947 při rozdělení Britské Indie na hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. Hinduisté tvoří v Indii 80 procent obyvatelstva, muslimové asi 14 procent. Kdyby šlo teroristům v Bombaji o Kašmír, asi by útoky byly vedeny proti indickým zákonodárcům, nikoliv proti západním cizincům. Navíc Pákistán je propojený s USA a je závislý na americké pomoci, takže by měl asi těžko zájem na problémech se sousední Indií, soudí novinářka.

Jednou z příčin terorismu je podle Jazairiové i globalizace. Ta chudým zemím škodí, protože jim bere konkurenceschopnost. Když pak lidé ztrácejí možnost soutěžit se silnějším Západem, vnímají jej jako svého nepřítele. Svět by měl proto přehodnotit například svou zemědělskou politiku a roli nadnárodních organizací, jako je Světová banka nebo Světová obchodní organizace. Indií navíc hýbá korupce a je tu všudypřítomná mafie. Lidé, kteří mají hodně peněz, bývají většinou spojeni s podsvětím, v přelidněné zemi vládne chaos, kde je možné cokoliv. „Myslím si, že to bude horší. Bude to horší v Pákistánu i v Indii,“ předpovídá vývoj situace Jazairiová.

Teroristický útok v Bombaji
Zdroj: ČT24
Vydáno pod