Švýcarsko možná bude první zemí, kde lékaři předepisují heroin

Ženeva - Švýcaři dnes v referendech rozhodují o budoucí politice státu vůči drogám. Švýcarsko se totiž možná stane první zemí na světě, která uzákoní předepisování heroinu jeho těžce závislým uživatelům. Program už zkušebně běží od roku 1994. Třináct set narkomanů, u kterých jiná léčba selhala, dostává heroin v 23 centrech po celé zemi, spolu s psychiatrickou léčbou.

Program byl na začátku kontroverzní. Podle průzkumů veřejného mínění si na něj ale zákonů dbalí Švýcaři zvykli. Odstranil totiž nejhůř závislé narkomany z veřejných parků a s nimi i povalující se injekční jehly. Klesla také kriminalita související s prodejem a nákupem heroinu. Většina dotázaných voličů proto prý pokračující předepisování heroinu podpoří.

To vyhlídka na legalizaci marihuany - předmět dalšího referenda - se možná rozplyne jako dým. Švýcarská policie užívání kanabisu v malém množství toleruje. Nedávno byly ale zveřejněny nové studie, podle kterých je jeho dlouhodobý vliv škodlivější, než se dosud předpokládalo. A švýcarskou veřejnost to ovlivnilo: ještě v říjnu byla podpora a kritika návrhu vyrovnaná. Těsně před hlasováním už ale dávaly průzkumy odpůrcům legalizace marihuany dvanáctiprocentní náskok.

Oba návrhy už letos schválil parlament, musí je ale potvrdit voliči.