Kancléřka Merkelová počtvrté zvolena předsedkyní německé CDU

Berlín/Stuttgart - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes potvrdila svou neotřesitelnou pozici v čele své strany. Na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) ve Stuttgartu byla znovu zvolena předsedkyní drtivou většinou více než 94 procent delegátů. Merkelová tak dokonce ještě posílila svou pozici oproti poslednímu volebním sjezdu před dvěma lety v Drážďanech, kde ji volilo 93 procent delegátů.

Pro Merkelovou hlasovalo 844 jejích spolustraníků, což znamená zisk 94,83 procenta hlasů. Merkelová je v čele strany od roku 2000 a svou funkci dnes obhajovala potřetí.

Delegáti dnes výraznými většinami ve svých funkcích potvrdili také místopředsedy strany a zvolili členy širšího předsednictva. Místopředsedy CDU budou předsedové této strany ve spolkových zemích Hesensko, Severní Porýní-Vestfálsko a Dolní Sasko, tedy Roland Koch, Jürgen Rüttgers a Christian Wulff, a ministryně školství Anette Schavanová, která jako jediná zaznamenala horší výsledek než na drážďanském sjezdu.

CDU dala dnešní volbou před „supervolebním“ rokem 2009, jehož vrcholem budou 27. září volby do Spolkového sněmu, najevo semknutost se svou šéfkou, která se zároveň znovu bude ucházet o funkci kancléřky.

Konzervativní blok CDU/CSU má v průzkumech stále zhruba desetiprocentní náskok před sociálními demokraty (SPD) a samotná Merkelová má mezi občany o 20 procent silnější podporu než její vyzývatel v souboji o kancléřský post z SPD, ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Předsedkyně CDU se před volbou vedení strany dotkla i několika politických témat. Zdůraznila potřebu silného tandemu CDU a její bavorské sestry, Křesťanskosociální unie (CSU). Strany unie se občas přou - v poslední době hlavně kvůli daňovým otázkám - ale jen spolu mohou „zvládnout velké výzvy 21. století,“ řekla kancléřka.