Indie chce po Pákistánu vydat podezřelé teroristy

Dillí - Indický ministr zahraničí Pranáb Mukherdží požádal Pákistán, aby do Indie vydal 20 lidí podezřelých z terorismu. Dillí tak po útocích v Bombaji stupňuje tlak na Islámábád. "V diplomatické demarši jsme požádali o zatčení a předání těch osob, které se usadily v Pákistánu a které unikají před indickými zákony," řekl šéf indické diplomacie. Ten zároveň vyloučil, že by jeho země reagovala na teroristické útoky vojenskou akcí.

Podle posledních informací teroristé, kteří zaútočili na několik míst v indické Bombaji, prošli několikaměsíčním výcvikem právě v Pákistánu. Během teroristických útoků zemřelo v Bombaji kolem 170 lidí, několik stovek osob utrpělo zranění.

Indie proto nyní na Pákistán tlačí, aby tvrdě zasáhl proti radikálům, kteří jsou za útoky zodpovědní. Pákistán se opakovaně od spojitosti s útokem v Bombaji distancoval. Jeho prezident Ásif Alí Zardárí varoval před tím, že cílem teroristů je právě rozpoutání konfliktu mezi Pákistánem a Indií. 

Pákistán chce útoky vyšetřit společně s Indií   

Na indickém seznamu hledaných teroristů je mimo jiné jeden z šéfů bombajského podsvětí Dáud Ibráhím, jenž má údajně na svědomí organizaci pumových atentátů v Bombaji v roce 1993 s 250 mrtvými. Kromě něj žádá Indie také vydání Masúda Azhara, což je pákistánský muslimský duchovní osvobozený z indického vězení výměnou za cestující z letadla Indian Airlines uneseného o Vánocích 1999. Spekuluje se, že právě tito dva řídili a plánovali v Pákistánu bombajský útok.

Pákistán slíbil, že žádost Indie zváží a bude na ni náležitě reagovat. Nabídl také Indii vytvoření společného týmu vyšetřovatelů. „Pákistánská vláda navrhla mechanismus společného vyšetřování, jsme připraveni vytvořit tým v tomto smyslu, který by pomáhal při vyšetřování,“ citovala pákistánského ministra zahraničí Šáha Mahmúda Kurešího státní televize.

Indie zpřísňuje bezpečnostní opatření

Indie se vzpamatovává z teroristických útoků. Veřejnost se nyní ptá, zda se nedalo útokům předejít. V Bombaji se podle zvláštního zpravodaje ČT Filipa Kandy zpřísnila bezpečnostní opatření. Indická armáda a policie město více střeží. Vojáci s neprůstřelnými vestami a pistolemi prohlíží hotely. Indové instalovali do obchodů, na nádraží nebo do lepších hotelů detekční rámy.

Nebojíme se, shoduje se část turistů, která se díky novým opatřením cítí bezpečněji. Své dveře znovu otevřela kavárna Leopold, kde teroristé ve středu zabili několik lidí. „Nebojím se, že by sem teď chodilo míň hostů, je jich tu dokonce víc než předtím,“ pochvaluje si Thomsin Suridž, číšník kavárny Leopold.

Kavárna Leopold
Zdroj: ČT24