Jednání OBSE - neprošel žádný návrh, diplomaté se neshodli ani na společné deklaraci

Helsinky - Rada ministrů zahraničních věcí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dnes druhý den jednala v Helsinkách, se nedokázala shodnout na společné deklaraci. Jablkem sváru se totiž stala situace v Jižní Osetii a Abcházii. Diplomaté neschválili ani vznik nové globální dohody o bezpečnosti v Evropě, jak navrhovala Moskva, nebo návrh Nicolase Sarkozyho uspořádat summit o novém pojetí bezpečnosti.

Rozdílné postoje na situaci v Gruzii má Rusko a západní státy. Americký diplomat Daniel Fried dnes řekl, že Rusko musí přestat mezinárodním pozorovatelům blokovat vstup do Jižní Osetie a Abcházie. Finský premiér Matti Vanhanen vyzval ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby podpořil závěrečnou deklaraci rady ministrů. Požádal ho, aby zaujal k deklaraci „pozitivnější postoj“. O to žádal i finský ministr zahraničí Alexander Stubb, který radě ministrů předsedá. 

Pozitivní přístup ale naopak nezaujaly západní státy v otázce vzniku nové celoevropské bezpečnostní dohody, jak navrhovalo Rusko. To v Helsinkách ve čtvrtek vyzvalo ostatní členy OBSE k vytvoření nového bezpečnostního paktu, který by podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva zahrnoval území od Vancouveru po Vladivostok. Americký diplomat Matthew Bryza označil takový projekt za zbytečný a nepotřebný s tím, že má jen oslabit dobře fungující NATO. To si myslí i většina členských států, takže návrh neprošel.

Obdobně propadl i návrh francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho uspořádat v polovině příštího roku mimořádný summit OBSE k novému pojetí bezpečnosti.

OBSE je mezinárodní organizace, jejímž cílem je mimo jiné posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv a demokracie. V současné době má 56 členských států včetně USA, Kanady a Ruska.