Soud s teroristy z 11. září - obvinění chtějí trest smrti, obhajoba dál mandanty hájí

Guantánamo - Proces s teroristy z 11. září se komplikuje. Obžalovaní odložili přiznání viny. Chtějí tento krok udělat společně, u dvou z nich ale soud posuzuje duševní způsobilost. Prokurátor i obžalovaní jsou paradoxně na stejné straně, chtějí co nejrychlejší trest smrti. Obhajoba tedy zachraňuje život mandantů proti jejich vůli. Všichni tvrdí, že v zájmu spravedlnosti.

Největší proces k 11. září se změnil v závod o trest smrti. Závod je ale opačný, než bývá obvykle. Popravu tu požadují obvinění, soudní procedury je od ní zdržují. Obžalovaní napsali dopis, že chtějí přiznat vinu a zkrátit proces. Většina chce mučednickou smrt. Plány nového prezidenta na zrušení Guantánama by jim to ale mohly zkomplikovat. „Nedělám rozdíly mezi obhajobou, soudcem, CIA, která mě mučila a Bushem. Všichni jste placení vládou. Američanům nevěřím a nechci ztrácet čas dalšími námitkami,“ prohlásil před soudem Chálid Šajch Muhammad.

Tento proces se mění v souboj o samotné principy vojenských tribunálů, pokud soudce přijme přiznání viny, trest smrti odsouzené zřejmě nemine, a to ani za vlády Baracka Obamy, který se výhradami vůči této formě justice vůbec netají.

Před soudem stojí špičky spiknutí. Plán se podle obžaloby zrodil v hlavě Chálida Šajcha Muhammada už pět let před 11. zářím 2001. Ramzí Binalšíb byl jedním z koordinátorů, Mustafa Havsáví dodal většinu peněz.

Vůbec poprvé u soudu seděli příbuzní obětí útoků. Maureen Santorová držela celou dobu fotografie dvaceti hasičů, kteří zahynuli v troskách Světového obchodního centra. Na jedné z nich byl i její syn. Dnes poprvé viděla lidi, kteří ho zabili. „Sledovala jsem je, skoro jsem z nich nespustila oči. Vtipkovali, na konci vychvalovali bin Ládina. Jasně ukázali, co to je za lidi, že vůbec nelitují,“ řekla Maureen Santorová.

Většina Američanů soud hodnotí negativně. Proces je terčem kritiky nejen nevládních organizací, ale také zaměstnanců ministerstva obrany, kteří mluví o zpolitizovaném procesu. Podle nich by měl případ převzít federální civilní soud.

„Tohle je prostě jenom show. Proces nemá základní náležitosti. Vláda slibovala, že bude spravedlivý, otevřený a úplný. Není ani jedno z toho,“ myslí si zástupce šéfa obhajoby Michael Berrigan z ministerstva obrany.

Velkou otázkou podle zpravodaje ČT v USA Michala Kubala je, jestli vůbec soudce může přijmout takové přiznání viny. Soudce proto nechal vládou přezkoumat, jestli to podle pravidel vojenského tribunálu může udělat. Podle vojenských zákonů to totiž zřejmě není možné.