Smrt mladíka při nepokojích v Řecku byla nehoda

Atény - Balistická expertiza dnes prokázala, že smrt mladíka, který byl zastřelen během policejního zásahu při pouličních nepokojích v Řecku, byla nehoda. Odborníci totiž prokázali, že kulka mladíka zasáhla až poté, co se od něčeho odrazila. Policisté tedy zřejmě nemířili přímo na něj, jak uváděli někteří svědci. Informaci dnes zveřejnila agentura Reuters.

„Zkoumání ukázalo, že se kulka odrazila. Byla to nehoda,“ oznámil právník Alexis Kougias agentuře Reuters. Smrt mladíka rozpoutala v Řecku protivládní nepokoje. K nehodě došlo v sobotu, když policisté zasahovali proti rozbouřenému davu mládeže, který údajně napadl policejní auto. Při zásahu se ozval výstřel, kulka usmrtila patnáctiletého Alexandrose Grigoropoulose.

Svědci poté uvedli, že policisté mířili přímo na Grigoropoulose. Strážníci se ale bránili, že vypálili pouze varovné výstřely. Dva policisté nicméně byli obviněni z vraždy a podílu na ní. Výsledky balistické expertizy, která nebyla ještě oficiálně zveřejněna, dnes ovšem potvrdily, že šlo o nehodu, kulka se totiž od něčeho odrazila, pak teprve zasáhla oběť. Kulka je podle odborníků poněkud zdeformovaná. To ukazuje, že zasáhla tvrdou plochu, než uvízla v hrudníku Alexise Grigoropoulose.

Obvinění policisté ve vazbě 

Oba obvinění policisté dnes stanuli před vyšetřujícím soudcem. Jejich právník v neděli při jejich zatčení žádal třídenní lhůtu, aby mohly být zveřejněny výsledky balistické expertizy. „Nyní, když máme k dispozici výsledky odpovídající tomu, co mi mí klienti sdělili, budou vypovídat před soudem,“ řekl právník. Policistu, který Grigoropulose zastřelil, dnes aténský soud obvinil z úmyslného zabití a z nepovoleného použití zbraně ve službě, jeho kolega byl obviněn ze spoluviny a na oba soud uvalil předběžnou vazbu.

Právě smrt Grigoropoulose byla příčinou vyhrocení protivládních nepokojů v Řecku, které dnes pokračovaly generální stávkou. V centru Atén se sešlo až 10 tisíc lidí, aby protestovali proti politice současné konzervativní vlády. V ulicích se dnes odehrávaly potyčky demonstrantů s policií. Nejsilnější byl střet před budouvou parlamentu, kde demonstranti házeli po strážnících kameny a zápalné lahve. Policisté proti výtržníkům použili slzný plyn.

Skupina asi 15 mladíků dnes zápalnými lahvemi zaútočila před justičním palácem na obhájce dvou policistů, kteří byli obviněni, že při sobotním zákroku zabili patnáctiletého mladíka. Advokát zraněn nebyl.

Protesty před řeckým parlamentem
Zdroj: ČT24/ČTK/AP