Mezi Čínou a Tchaj-wanem bylo po 60 letech obnoveno přímé letecké spojení

Peking - Mezi Čínou a Tchaj-wanem bylo dnes zahájeno přímé letecké spojení, první od konce občanské války v roce 1949. Podle agentur jde o oteplování vztahů mezi oběma zeměmi. První letadlo odstartovalo z jihočínského města Šen-čen a přistálo v tchajwanské metropoli Tchaj-pej. O dvacet minut později z Tchaj-peje odletěl letoun do čínské hospodářské metropole Šanghaje. Třetí stroj zamířil z Šanghaje zpátky na Tchaj-wan.

Trvalo to skoro 60 let, ale Tchaj-wan a pevninská Čína jsou si zase o něco blíž. Přes zhruba 130 kilometrů široký Tchajwanský průliv totiž začaly létat přímé denní linky. Podle listopadové dohody se zvedne počet cílových destinací i letů ze zhruba 30 na 108 týdně, a to jak osobních, tak nákladních.

„Je to důležitý krok, nepřinese jen větší pohodlí v dopravě, ale hlavně úspory. Pomůže to ekonomikám obou zemí,“ prohlásil Ťiang Siao Jen, místopředseda tchajwanské vládní strany Kuomintang.

Kromě přímého leteckého spojení bude mezi oběma zeměmi fungovat i přímá lodní doprava a poštovní služba. Dohody o tom byly uzavřeny po jednáních zástupců obou zemí v červnu a listopadu. „Naše vzájemné vztahy jsou poznamenané historií, doufám ale, že poštovní spojení se zlepší,“ doplnil ředitel Čínské poštovní kanceláře Ma Ťün-šeng. Vztahy mezi Pekingem a Tchaj-wanem se po šesti desítkách let začaly zlepšovat s nástupem Ma Jing-ťioua do úřadu tchajwanského prezidenta.

Tchaj-wan se oddělil od pevninské Číny po občanské válce v roce 1949. Tehdy mezi nimi bylo také přerušeno veškeré dopravní, obchodní i poštovní spojení. Peking označuje Tchaj-wan za svou součást jako vzbouřeneckou provincii a využívá veškerých ekonomických i politických pák, aby jej mezinárodně izoloval.

Kvůli napjatým vztahům musela dřív letadla přes třetí území, většinou Hongkong nebo Japonsko. Teď se čas přepravy výrazně zkrátí. Například z Tchaj-peje do Šanghaje to trvá 80 minut, předtím to byly přes Hongkong téměř 3 hodiny.

Čína a Tchaj-wan
Zdroj: ČT24
Vydáno pod