Klan Kennedyů je zpátky - křeslo po Clintonové chce dcera J. F. Kennedyho

New York - Dcera zavražděného amerického prezidenta J. F. Kennedyho Caroline Kennedyová projevila zájem o senátorské křeslo uvolněné odchodem Hillary Clintonové do vlády Baracka Obamy. Toto místo kdysi zastával její strýc Robert Kennedy. Zajistila by tak pokračování nejslavnější americké politické dynastie.

Guvernér státu New York David Paterson, který jediný může rozhodnout o tom, kdo Clintonovou v Senátu nahradí, řekl, že s Kennedyovou ještě nemluvil, o tématu se údajně nezmínili ani žádní její zástupci.

Caroline Kennedyová, které je nyní 51 let, strávila část svého dětství v Bílém domě, dokud nebyl její otec v roce 1963 zavražděn. Od té doby v podstatě vůbec na veřejnosti nepůsobila. Do veřejného života se vrátila až v době letošních prezidentských voleb. V primárkách podpořila Obamu a pomohla mu také s hledáním kandidáta na post viceprezidenta.

Kdyby se dostala Kennedyová do Senátu, pokračovala by tak politická dynastie její rodiny. Kromě jejího otce, amerického prezidenta, byl politicky činný i její strýc. Robert F. Kennedy zastával funkci senátora za stát New York, kandidoval i v prezidentských volbách, v roce 1968 byl ale zavražděn. Další strýc, Ted Kennedy, je nyní senátorem za stát Massachusetts a je jedním z nejmocnějších členů Senátu.

Zákonodárci z Illinois rozhodují o odvolání Blagojeviche

Velkou pozornost poutá i uvolněné křeslo v Senátu po Baracku Obamovi. O jeho obsazení měl rozhodovat guvernér státu Illinois Rod Blagojevich. Ten chtěl na svých pravomocích ale vydělat a uspořádal o křeslo senátora jakousi aukci. Chtěl je přidělit tomu, kdo nabídne nejvíc. Teď je Blagojevich obviněn z korupce a zákonodárci státu Illinois budou dnes rozhodovat o možnostech, jak guvernéra z funkce odvolat. Guvernér totiž stále odmítá rezignaci.

Rod Blagojevich
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org