Rusko hodlá otestovat Obamovu vládu kvůli štítu

Washington - Při jednáních se Spojenými státy zaujalo Rusko strnulejší postoj ve věci vybudování části amerického protiraketového štítu v Evropě. Podle Johna Rooda, amerického vyjednavače a náměstka ministra zahraničí pro kontrolu zbraní, vyčkává Moskva z toho důvodu, aby otestovala novou administrativu zvoleného prezidenta Baracka Obamy.

Podle Johna Rooda pondělní americko-ruská jednání naznačila, že Rusko učinilo přestávku, aby důkladně prozkoumalo budoucí Obamův vládní tým a jeho postoje. Rood přímo uvedl: „Podle mého odhadu mají Rusové v úmyslu otestovat založení nové vlády a nového prezidenta.“ Postoj Ruska k zamýšlenému americkému protiraketovému štítu a dalším tématům byl podle Rooda tentokrát „méně flexibilní“ než při předcházejících jednáních.

Rozpory v postojích Moskvy a Washingtonu k americkému protiraketovému systému v Evropě nepomohla překonat ani pondělní americko-ruská jednání. Moskva od počátku protestuje proti záměru vybudovat v České republice protiraketový radar a rozmístit v Polsku deset protiraketových střel, které by měly USA a jejich spojence chránit před úderem ze zemí, jako je Írán nebo Severní Korea.

Moskva tuto argumentaci odmítá, vnímá plán odcházejícího prezidenta George Bushe jako přímé vlastní ohrožení a pohrozila rozmístěním svých raket v enklávě Kaliningrad blízko Polska.

Moskva, jejíž krátká srpnová válka s Gruzií srazila vztahy Ruska s USA na nejnižší úroveň od skončení studené války, se po Obamově zvolení snaží nasadit pozitivnější tón vůči budoucímu americkému prezidentovi.

Radar
Zdroj: ČT24
Vydáno pod