Po neonacistovi, který v Německu pobodal policejního šéfa, se pátrá i v ČR

Berlín - Po muži, jenž v sobotu pobodal policejního šéfa v německém Pasově, pátrali kromě rakouské policie i jejich čeští kolegové. Peter Kremer z policejního prezidia v Řezně uvedl, že česká policie byla do případu zasvěcena od samého počátku, tedy od sobotního večera. Prozatím si policie není jistá, zda byl útočník sám, nebo měl komplice. Je si ale jistá, že šlo o neonacistu. Ve středu zatkla mnichovský manželský pár, jenž byl možná do útoku zasvěcen.

K napadení ředitele pasovské policie Aloise Mannichla, který teď leží v nemocnici, došlo v sobotu večer před jeho vlastním domem v obci Fürstenzell poblíž Pasova.

Kvůli blízkosti Pasova od hranic s Rakouskem a Českou republikou
bavorská policie neprodleně o případu informovala právě tyto dvě země.
„Právě v blízkosti trojmezí Německa, Rakouska a Česka se to nabízí,“ prohlásil Kremer, podle něhož je možné, že pachatel nebo pachatelé utekli do některé sousední země. 

Pachateli pomohl schengenský prostor

Kremer poukázal i na skutečnost, že před rokem zmizely hraniční kontroly z německo-české hranice díky vstupu Česka do schengenského prostoru: „Hranice jsou otevřené. Může se přes ně volně projíždět.“ Policejní rada předpokládá, že příslušné informace mají policisté na celém území České republiky, podobně jako je tomu prý v Rakousku.

Výměna informací mezi českou a bavorskou policií se odehrává i v tomto
případě prostřednictvím centra spolupráce, které bylo po rozšíření
Schengenu zřízeno v příhraničním bavorském Schwandorfu, potvrdil Kremer. 

„Mnoho pozdravů od národního odporu“

Podle policejního protokolu byl útočník, asi 190 centimetrů vysoký muž s holou lebkou ve věku 25 až 35 let, oblečen do imitace letecké bundy, která je obvyklá na skinheadské scéně. Před svým útokem prý na dvaapadesátiletého policejního šéfa řval bavorským nebo rakouským dialektem: „Mnoho pozdravů od národního odporu. Ty levičácká svině, už nebudeš šlapat po hrobech našich kamarádů.“ Pak policistovi zasadil ránu nožem do hrudi, když jen o dva centimetry minul srdce. Následně ujel v autě. Na krku by měl mít útočník tetování nebo mateřské znaménko. Jeho údajný komplic má údajně vytetovaného hada za levým uchem.

Pachatelova zmínka o hrobech se nejspíše vztahovala k pohřbu bývalého příslušníka nacistických jednotek Waffen SS Friedhelma Busseho, jenž se konal v Pasově v červenci. Neonacisté mu do hrobu vložili vlajku s hákovým křížem a Mannichl, známý svým nesmlouvavým postojem vůči pravicovým extremistům, později nechal hrob otevřít a zakázaný nacistický symbol odstranit.

Po zveřejnění podrobnějšího popisu pachatelů se policii ozvalo kolem 20 možných svědků a policie doufá, že se ozvou další. Nyní zvažuje zveřejnění pravděpodobných portrétů obou mužů. Po pachatelích pátrá zvláštní padesátičlenný policejní tým. Bavorský kriminální úřad vypsal za informaci vedoucí k dopadení odměnu 5000 eur (přes 130 tisíc korun).

Mezitím policie dál drží ve vazbě manžele, třiatřicetiletého muže a dvaadvacetiletou ženu, kteří jsou zřejmě aktivními a už trestanými členy neonacistické scény. Jsou podezřelí, že pachatele při jeho atentátu na Mannichla podporovali, i když to oba popírají.