Na podporu iráckého novináře demonstranti v Londýně mávali botami

Londýn/Bagdád - Padesátka demonstrantů se v Londýně vyzbrojila tyčemi, na jejichž vršku upevnili botu, a vyrazila před americké velvyslanectví. Zde pak s tyčemi mávali, aby tak vyjádřili podporu iráckému novináři, který po americkém prezidentovi Georgi Bushovi během tiskové konference v Bagdádu mrštil svou botu. Protestanti se tak snažili docílit toho, aby irácké úřady novináře, jenž je kvůli svému činu ve vazbě, propustily na svobodu.

V Londýně několik desítek lidí podpořilo iráckého novináře Muntadara Zajdího. „Postavil se proti lžím, kterým jsme byli vystaveni tak často v britských i zahraničních sdělovacích prostředcích,“ řekl na dnešní demonstraci David Crouch, lídr hnutí protiválečných novinářů. „Zajdí hodil na Bushe vlastně 27 milionů bot, neboť mluvil za většinu Iráčanů,“ dodal Crouch.

Na závěr demonstrace symbolicky účastníci vhodili své boty do krabice před budovou americké ambasády. Poté, co demonstranti vyjádřili svůj názor, se shromáždění v klidu rozešlo.

Zajdí se stal na Blízkém východě hrdinou, podporují ho tu statisíce lidí. I dnes se konala v Iráku demonstrace na jeho podporu. Tentokrát proti zatčení Zajdího protestovali jeho příbuzní. K propuštění novináře dnes vyzval i duchovní hlavní bagdádské šíitské mešity Muhammad Šamí. Ten veřejně požádal premiéra, aby zařídil obviněnému volnost. O vysvětlení, proč byl Zajdí uvězněn, požádal premiéra i duchovní hlavní sunnitské mešity v Bagdádu abú Hanífa: „Řekněte nám, proč jste dal zavřít člověka, který učinil takový hrdinský a čestný krok? Proč zadržujete muže, který čelí takovému bezpráví?“