OSN prodloužila o rok mírovou misi v Kongu

New York - Organizace spojených národů prodloužila o rok mandát svých mírových sil v Demokratické republice Kongo. Jednotek Spojených národů také přibude. Přes 20 tisíc vojáků, policistů a pozorovatelů bude chránit civilisty silou nejen před povstalci, ale i před vládními vojáky. Boje povstalců s vojáky na východě Konga vyhnaly od srpna z domovů čtvrt milionu lidí. Drancování a násilí na civilistech se dopouštěly obě strany.

„Nová rezoluce umožní jednotkám MONUC zakročit proti ozbrojeným skupinám nezávisle na ostatních. To je důležité, protože konžská armáda ve svém současném stavu nemůže být jediným základem pro strategii boje proti ozbrojencům,“ řekl dnes Radě bezpečnosti belgický ministr zahraničí Karel De Gucht.

Jednotky OSN ovšem nebudou chránit obyvatele Konga jen před tutsijskými rebely, ale také před konžskými vojáky, kteří se údajně podobně jako povstalci na východě země dopouštěli násilí na civilistech.

Kvůli nedávným bojům tutsijských rebelů generála Nkundy s konžskými vládními jednotkami a hutuskými milicemi muselo na 250 tisíc lidí opustit své domovy.