Podle ankety je Stalin třetím největším Rusem

Moskva - Rusové se včera dozvěděli vítěze ankety "Jméno Ruska", která po vzoru obdobných zahraničních anket vybírala nejvýznamnější historickou osobnost země a symbol národa. Jedno ze jmen "největších Rusů" ale budí rozpaky i pohoršení. Nejde ani tak o vítěze - mytického panovníka z raně středověké historie Alexandra Něvského - ale o třetí příčku komunistického diktátora Josifa Stalina. Počet jeho obětí počítají historici na miliony.

„Chtěli jsme vybrat ty nejlepší, ale dopadlo to jako vždycky,“ napsal dnes list Nězavisimaja gazeta, podle něhož prý lze pořadí v soutěži interpretovat jako „Stalin, Stalin a Stalin“. Správně měli podle deníku tři první příčky obsadit básník Puškin, vědec Mendělejev a vůdce bolševické revoluce Lenin, bez něhož se stále nic v Rusku neobejde. Místo toho vyhrál Něvskij, který se do obecného povědomí zapsal hlavně vynikajícím filmem natočeným právě ve Stalinově éře. Na někdejšího premiéra ruské povědomí pamatuje už jen stolypinskými vagóny a vázankami. A o Stalinovi se nechce ani mluvit.

Ztráta paměti nebo vědomá volba?

Izvestija:

I list Izvestija, považovaný za blízký Kremlu, dnes v titulku na první straně zdůrazňuje „bronzového Stalina“, který se div nestal „Jménem Ruska“. Podle deníku je otázkou, zda Stalin mezi hlavními osobnostmi ruských dějin znamená ztrátu paměti či vědomou volbu.

„Sebe možná nějak přesvědčíme, ale zbytek světa nikdy - pro něj je stalinismus Gulag, čistky roku 1937, “případ lékařů„, deportace celých národů. Když lidé hlasují pro člověka, který je za to odpovědný, je to zjevně varovný symptom. Není se čím pyšnit,“ usoudil komentátor listu.

Kníže Alexandr Něvský, který ve 13. století porazil švédská vojska a německé křižáky, v posledním kole televizního klání nakonec sesbíral 524 575 hlasů i díky přímluvě metropolity Kirilla. Předstihl tak reformátora Petra Stolypina (523 766 hlasů), který stál v čele ruské vlády v letech 1906 až 1911, než zahynul rukou atentátníka, a Stalina, kterého podpořilo 519 071 hlasujících.

V Česku svého času televizní soutěž o „Největšího Čecha“ vyhrál po diskvalifikaci smyšleného génia Járy Cimrmana král Karel IV.

Vydáno pod