Exploze v Kosovu vyvolala další nepokoje mezi Srby a Albánci

Kosovska Mitrovica (Kosovo) - V noci na dnešek vypukly další nepokoje mezi Srby a Albánci v Kosovu. V etnicky rozděleném městě Mitrovica na severu země bylo zraněno 6 lidí. Podle agentury Reuters násilnosti vyvolala exploze v srbské části města. Vojáci NATO a policisti z mise Evropské unie rozmístili v Kosovské Mitrovici další muže a obrněná vozidla.

Výbuch zranil tři hasiče a tři další lidi, kteří byli v blízkosti zaparkovaných vozů. Bezprostředně po explozi vyšli do ulic rozezlení Srbové, kteří v albánské části města vypálili dva obchody. Poté došlo k dalšímu výbuchu v albánské komunitě na srbské straně města, při tomto incidentu ale nebyl nikdo zraněn.

Vojáci NATO a policisté z mise Evropské unie EULEX na nepokoje reagovali rozmístěním dalších mužů a obrněných vozidel do ulic Kosovské Mitrovice. „NATO a EULEX nyní mají situaci pod kontrolou,“ řekl mluvčí místní policie Besim Hoti.

Kosovska Mitrovica je ohniskem střetů mezi kosovskými Srby a Albánci. Od jednostranného vyhlášení nezávislosti Kosova v únoru 2008 zažilo město již několik vážných konfliktů mezi oběma znepřátelenými etniky. Zatím poslední vlna nepokojů vypukla poté, co dva Albánci v úterý pobodali srbského mladíka.

Kolem 90 procent obyvatel Kosova tvoří Albánci, na území státu žije rovněž asi 120 000 Srbů. Bělehrad samostatnost své někdejší provincie neuznává a jurisdikci nového státu neuznávají ani zdejší Srbové. Na Srby obydleném teritoriu proto nemají kosovské instituce prakticky žádný vliv.