Rusko plánuje rozmístit své lodě v přístavech spřátelených zemí

Moskva - Podle vysokého ruského armádního představitele dnes generální štáb schválil plán, aby ruské námořnictvo rozmístilo svá plavidla v přístavech spřátelených zemí po celém světě. Moskva už údajně vede jednání s některými zeměmi, podrobnosti plánu ale zatím nejsou známy.

„Generální štáb vyslovil svůj názor na tuto otázku a plně podporuje postoj hlavního výboru námořnictva,“ prohlásil zástupce náčelníka generálního štábu Anatolij Nogovicyn.

„Nikdo není s to předpovědět, kde mohou vzplanout problémy,“ řekl Nogovicyn. „Potřebujeme permanentní základny, ty jsou ale velice nákladné. Je třeba je velice pečlivě zvážit,“ doplnil.

Nejpravděpodobnější je podle agentury RIA-Novosti, že Moskva své lodě pošle do černomořského přístavu v Abcházii. Loni v srpnu se dal také jistý ruský diplomat slyšet, že se námořnictvo chystá více využívat syrský středomořský přístav. V prosinci ruské válečné plavidlo poté, co brázdilo moře u břehu Kuby, zavítalo poprvé od rozpadu SSSR v roce 1991 do jihoamerický vod. Rusko se novým plánem na rozmístění svých plavidel snaží posílit svou pozici na mezinárodním politickém poli.