Ve Francii neznámí útočníci zapálili synagogu

Toulouse - Neznámí útočníci v noci na dnešek najeli dvěma automobily s palivovými náložemi do synagogy ve městě Toulouse na jihozápadě Francie. Při incidentu naštěstí nebyl nikdo zraněn, útočníci však způsobili hmotné škody. Podle agentury AP útok souvisí s blízkovýchodním konfliktem mezi Izraelci a Palestinci.

Jedno z vozidel bylo zapáleno a natlačeno druhým na dveře synagogy, kterou ihned po nárazu zachvátily plameny. V té době v synagoze probíhala bohoslužba, které se účastnilo zhruba dvanáct lidí, všem se ale podařilo bez úhony uniknout. Policie našla v jednom z vozů nevybuchlé nálože a incident vyšetřuje. V souvislosti s útokem zatím nebyl nikdo zatčen.

Francouzská vědecká policie již předala kriminálce první zprávy o tom, kdo by o atentátu mohl vědět. Vyšetřovatelé zatím neznají totožnost pachatelů, celou věc se snaží vyšetřit s maximální rychlostí.

Konflikty mezi Izraelci a Palestinci v minulých letech provázely násilné útoky namířené proti židovským obyvatelům či budovám ve Francii, kde žijí rozsáhlé židovské a muslimské komunity. Neznámí útočníci dnes v pařížském metru napadli tři židovské mladíky a zbili je. V zemi tak teď vládne strach, že se izraelsko-palestinský konflikt přenese i na území Francie.

Podle některých pozorovatelů tyto problémy souvisejí mimo jiné také s pocitem diskriminace mezi arabskými obyvateli ve Francii, kteří mají pocit z nedostatečné integrace v evropské společnosti. Francouzská ministryně vnitra Michele Alliotové-Marieové v pondělí varovala, že současný konflikt v Gaze nesmí vést k násilným činům ve Francii.