Angola kvůli ebole zavírá hranice s Kongem

Luanda - Angola uzavřela další část hranice s Kongem, kde si onemocnění ebola vyžádalo už 13 obětí na životech a přinejmenším čtyři desítky lidí jsou nakaženy. Byl zastaven pohyb osob mezi částí angolské východní provincie Moxico a Kongem. Před několika dny už byla uzavřena hranice v severní provincii Lunda Norte. Opatření mají lokální charakter a jejich cílem je chránit obyvatelstvo před virem, jehož výskyt zatím v Angole zaznamenán nebyl.

Virus eboly se začal šířit z mrtvých opic v konžských lesích. Nebezpečí rozšíření epidemie do Angoly je vysoké vzhledem k silným rodinným, kulturním i obchodním svazkům mezi komunitami na obou stranách hranice. Ministr zdravotnictví José Van-Dúnem již vyzval policejní a armádní složky v provinciích sousedících s Kongem, aby informovaly o jakýchkoliv náznacích výskytu eboly.

Ebola se začala šířit v konžské provincii Západní Kasai zřejmě v listopadu loňského roku. Tato krvácivá horečka patří k nejsmrtelnějším na světě, podlehne jí 50 až 90 procent nakažených. Virus se přenáší stykem s nakaženou krví nebo tělními tekutinami. Z tohoto důvodu jsou rizikové pohřební zvyky, jelikož truchlící jsou v přímém kontaktu s tělem zesnulého. Často se nakazí i zdravotníci, kteří o nemocného pečují.

Virus ebola
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org