Tři Kanaďané překonali rekord, došli nejrychleji na jižní pól

Ottawa - Ještě nikdo nedošel po svých na jižní pól tak rychle. Tři Kanaďané při své cestě Antarktidou zdolali rekord, když zvládli dojít na jižní pól za 33 dní, 23 hodin a 30 minut. Za tu dobu ušli 1 130 kilometrů. Předchozí rekord tak překonali o víc než 5 dnů.

Ray Zahab, Kevin Vallely a Richard Weber víc než měsíc putovali zasněženou krajinou Antarktidy s jediným cílem - dosáhnout jižního pólu. Zahab putoval k pólu pěšky nebo na sněžnicích, jeho dva společníci měli na nohou většinou lyže. S sebou tři polárníci táhli na saních výbavu o váze asi 77 kilogramů.

Podle Zahaba se trojice potýkala s horskou nemocí a závratěmi, pochod jí komplikovaly i bolestivé puchýře. Během cesty se Kanaďané museli vypořádat i se sněžnou slepotou. Zahab cestu na jižní pól označil za náročnější dobrodružství, než byl jeho dřívější běh napříč Saharou.

33 dní, 23 hodin a 30 minut

šli tři Kanaďané na jižní pól.

Celou tu dobu přežívali tři muži na slanině, sýrech a másle. Museli totiž držet vysokokalorickou dietu. Podle slov polárníků měli ale uprostřed ledové planiny největší chuť na pizzu.

Dosavadní rekord v cestě od antarktického pobřeží k pólu držel Američan Todd Carmichael. Získal ho teprve před měsícem a jeho čas činil 39 dní, sedm hodin a 49 minut.    

Jižní pól jako první dobyla 14. prosince 1911 výprava vedená Norem Roaldem Amundsenem. Ta vyrazila od Rossova ledovcového šelfu a pólu dosáhla po 56 dnech.