Silný déšť s tajícím sněhem způsobily ve státě Washington rekordní záplavy

Seattle - Stát Washington zasáhly v uplynulých dnech prudké lijáky, které ve spojení s oteplením a rychlým táním sněhu vyvolaly rekordní záplavy. Postiženy jsou tisíce domácností na severovýchodě USA. Voda z nejhůře postižených oblastí států Washington a severních hranic Oregonu už začíná ustupovat, na jiných místech jsou však řeky stále rozvodněné.

Zatímco úřady otevírají dříve zaplavené úseky klíčové dálnice I5, na jiných místech dále sněží a hladiny řek neklesají. Meteorologové stále varují před novými přívaly vody z rychle tajícího sněhu na horských svazích a místy dokonce stále hrozí sesuvy půdy. Na několika místech byla dokonce zahájena evakuace a museli zasahovat záchranáři.

Debra Jenkinsová, majitelka domu ve státě Washington:

„Bezmoc, cítím absolutní bezmoc. Opravdu nevím, co dělat. Víte, musíme to brát tak, jak to je. Až se to přežene, tak se to nějak pokusíme dát do pořádku.“

Záplavy ve státě Washington (zdroj: ČT24)

Federální vláda už přislíbila dva miliony dolarů (zhruba 40 milionů korun) na pomoc postiženým. Podle guvernéra státu Washington Chrise Gregoira se celkové škody vyšplhají v přepočtu na více než dvě miliardy korun, tedy až na padesátinásobek slíbené pomoci.