Izrael poslal do Gazy záložní jednotky

Tel Aviv/Gaza - Izrael potvrdil, že do pásma Gazy vyslal záložní jednotky. Podle velení armády to ale neznamená, že už by začala třetí fáze operace, tedy obsazování měst a uprchlických táborů. Za 17 dní konfliktu zemřelo na 900 Palestinců a 13 obyvatel Izraele. Během dne bombardovala izraelská letadla 25 cílů, do Izraele dopadlo skoro 30 palestinských raket a granátů. Za dnešek zemřelo zatím v pásmu Gazy šest Palestinců. Tel Aviv tvrdí, že se podařilo snížit palestinskou raketovou palbu o polovinu.

Izraelský premiér Ehud Olmert, ministr obrany Ehud Barak a ministryně zahraničí Cipi Livniová se pozdě v neděli večer sešli a rozhodli, že izraelská armáda v nátlaku na Hamas ještě přitvrdí.

Livniová pro armádní izraelský rozhlas uvedla, že operace v pásmu Gazy má znovu zastrašit radikály, a Izrael se tak konečně vyrovná s útoky Hamasu. Šéfka izraelské diplomacie znovu zopakovala, že pokud budou povstalci z Hamasu ohrožovat obyvatele Izraele, ten odpoví silou. Kdy by mohla celá operace v pásmu Gazy skončit, ale neuvedla.

Izrael naopak poslal do pásma Gazy záložní jednotky, ty ještě do včerejška vyčkávaly. Vedení státu se totiž rozhodovalo, zda rozšířit pozemní operaci do měst v pásmu Gazy tak, aby armáda definitivně zabránila ostřelování izraelského území Hamasem. Taková akce zřejmě bude znamenat pro Izrael další oběti z řad vojáků, navíc budou nejspíš umírat další palestinští civilisté.

Hamas nepřistoupí na příměří, dokud neskončí izraelská operace a blokáda pásma

Izrael tak setrvává v bombardování takzvaného Filadelfského koridoru, což je asi 15kilometrový úsek hranice s Egyptem, kudy podzemními tunely pašují radikálové z Hamasu do pásma Gazy zbraně.

Zástupci Hamasu mezitím jednají v Káhiře o egyptském návrhu příměří. Předák radikálního hnutí Chálid Mišal prohlásil, že nepřistoupí na návrh, dokud Izrael neukončí svou operaci a dokud neuvolní blokádu pásma Gazy. Kromě toho se navíc nemohou diplomaté v Káhiře shodnout na tom, kdo by měl zajišťovat bezpečnost na hranicích pásma Gazy s Egyptem.

Mezinárodně neuznávaná vláda Hamasu v pásmu Gazy dnes v prohlášení uvedla, že vítězství tohoto hnutí v boji proti izraelské armádě je „blíž než kdykoliv předtím“.

Česko plánuje uspořádat dárcovskou konferenci kvůli Gaze

České předsednictví Evropské unie plánuje svolat mezinárodní dárcovskou konferenci kvůli naléhavé humanitární situaci obyvatel palestinského pásma Gazy. Je tak připraveno učinit v co nejbližší možné době. Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg považuje za potřebné svolat mezinárodní dárcovskou konferenci, která by reagovala jak na naléhavé humanitární potřeby obyvatel pásma Gazy, způsobené probíhajícími boji, tak se i zamyslela nad dlouhodobější perspektivou jeho rekonstrukce.

Za hlavní a bezprostřední cíl úsilí českého předsednictví Schwarzenberg nadále považuje zastavení nepřátelských akcí a dosažení udržitelného příměří, jak k němu opakovaně vyzvala EU i rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1860. Zároveň s rostoucím znepokojením sleduje zhoršující se humanitární situaci v pásmu Gazy a je přesvědčen o tom, že již v této chvíli je třeba vážně uvažovat o krocích, které bude nutné podniknout, jakmile bude příměří dosaženo.

O příměří jedná na Blízkém východě i Tony Blair

O příměří jednal dnes v Egyptě zástupce sponzorů mírového procesu a bývalý britský premiér Tony Blair. Novinářům pouze řekl, že existují podmínky pro uzavření příměří a že vyjednávači na nich pilně pracují. Hledáním cest, jak zastavit izraelské útoky v pásmu Gazy, se má zabývat mimořádná schůzka ministrů zahraničí arabských zemí. Generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá dnes v Káhiře sdělil, že schůzka se bude konat v pátek v Kuvajtu.

Vystěhovaní radikální Izraelci se chtějí do Gazy vrátit

Boje trvají už sedmnáct dní. Přesto má operace v pásmu Gazy stále podporu asi 80 procent Izraelců. Vítají ji hlavně ti nejradikálnější - například ti, které izraelská vláda vystěhovala přímo z pásma Gazy, některé z nich násilím. Gazu považují za nedílnou součást židovského státu a jejich zástupci teď vydali prohlášení, že se tam chtějí vrátit, říká zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Ideálním výsledkem války by podle mnoha z nich bylo vystěhování Palestinců do některé z arabských zemí. Izraelská vláda ale takhle radikální názory rozhodně nesdílí.

  • Izraelský tank autor: Sebastian Scheiner, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/603/60205.jpg
  • Zničená mešita v Rafáhu autor: Khaled Omar, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/615/61483.jpg
  • Karel Schwarzenberg autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/607/60640.jpg
  • Izraelský obrněný transportér autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61572.jpg
  • Izraelská vlajka poznamenaná válkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61574.jpg