Masový hrob objevený v říjnu v Malborku skrýval těla 1800 německých civilistů

Varšava - Stavební dělníci ve městě Malbork na severu Polska objevili masový hrob s asi 1800 ostatky mužů, žen a dětí. Vyšetřování polských a německých expertů ukázalo, že jde zřejmě o pozůstatky německých občanů, kteří zmizeli za druhé světové války během ofenzivy Rudé armády. Ti jsou 60 let po skončení druhé světové války stále v záznamech označováni jako nezvěstní.

Dělníci na konci října v blízkosti pevnosti německých rytířů ze 13. století odkryli na stavbě plánovaného luxusního hotelu v Malborku kráter po výbuchu bomby. Poté objevili několik těl. Stavaři práce zastavili, aby nález mohly prošetřit polské úřady. O několik týdnů později se práce opět rozběhly, to už ale dělníci objevili desítky a později stovky těl.

„Zkoumání ostatků a okolnosti potvrzují, že jde o nezvěstné německé obyvatele Malborku (tehdy Marienburgu),“ prohlásil představitel města Piotr Szwedowski.

Když se vojska Rudé armády k tehdy ještě německému městu na počátku roku 1945 blížila, dostali obyvatelé nařízeno opustit město. Někteří to odmítli a další to ve zmatku blížící se fronty nestihli. Sověti město těžce ostřelovali. Po ústupu německých vojsk bylo obyvatelstvo vydáno na milost sovětské armádě. Podle Szwedowského není známo, že by žili nějací svědci této tragédie. Těla byla podle AP zahrabána nahá a bez žádných vlastních předmětů. „Nenašli jsme žádné stopy po nějakém oblečení, botách, páskách, brýlích, dokonce ani žádné zubní protézy či umělé zuby,“ dodal Szwedowski.

Asi 100 lebek, většinou dospělých, má stopy průstřelů po kulkách. To nasvědčuje možným popravám. Podle Szwedowského je ale stále nejasné, jak byli zabiti ostatní. „Nevíme, zda tihle (civilisté) jsou přímými či nepřímými oběťmi dělostřeleckého útoku, ale otvory po kulkách v některých případech naznačují popravy,“ řekl.

Ostatky čekají ještě další soudní testy, teprve poté budou uloženy k věčnému odpočinku v Malborku či na německém vojenském hřbitově v obci Stary Czarnów nedaleko Štětína.

Szwedowski řekl, že tito lidé zemřeli velmi nelidským způsobem a poté bylo také nelidsky s jejich těly naloženo. Proto si prý nyní zaslouží pohřeb s respektem a důstojností.

Německé hroby
Zdroj: ČT24/internet