Vědci vyvinuli vakcínu proti ptačí chřipce

Praha - Takzvaná pre-pandemická vakcína proti viru ptačí chřipky H5N1 už je na světě. Licenci má hned několik farmaceutických firem. Vakcíny dokáží zabránit přenosu nebezpečného viru z nakažených ptáků na lidi, kteří s nimi přijdou do styku. Navíc urychlí výrobu nové pandemické vakcíny v době, kdy bude virus přenosný v lidské populaci.

Pandemie ptačí chřipky je podle odborníků nevyhnutelná a je jen otázkou času, kdy virus zmutuje a rozšíří se mezi lidmi. „Jestli přijde příští rok nebo za pět, je velmi diskutabilní. Jednotný názor neexistuje a my musíme počítat s tím, že pandemie přijde a měli bychom se na tuto situaci připravit,“ tvrdí děkan královéhradecké Fakulty vojenského zdravotnictví Roman Prymula.

Lékaři mají k dispozici první zbraň - pre-pandemickou vakcínu, která chrání před nákazou existujícím virem H5N1. Vakcínu si již objednaly vlády Velké Británie a Rakouska. „Zatím jsme ji testovali asi na třech tisících subjektech,“ říká viceprezident výzkumu a vývoje vakcín Noel Barrett. „Vakcína byla velice dobře přijata. Byla bezpečná, vysoce efektivní a dokázala vytvořit velké množství protilátek,“ dodává. Podle Evy Šebestové ze společnosti GSK je vakcína určena pacientům od 18 do 60 let a umožňuje očkování ještě před začátkem pandemie.

Vakcína nebude volně v prodeji

Reportáž Barbory Sudové (zdroj: ČT24)

Očkovací látka ale pravděpodobně nebude volně prodejná. Získat ji můžou jen vlády jednotlivých států. Očkování pre-pandemickou vakcínou ještě před propuknutím pandemie nebo na jejím začátku je podle expertů nejlepší způsob, jak snížit počty mrtvých. Vyrobit vakcínu na konkrétní kmen, který v budoucnu pandemii způsobí, bude totiž trvat dalších několik týdnů až měsíců.

Česko se už v rámci pandemického plánu předzásobilo antivirotiky. Vláda má k dispozici okolo dvou milionů balení léku Tamiflu.