Topolánek představí europoslancům priority českého předsednictví

Štrasburk - Premiér Mirek Topolánek dnes v Evropském parlamentu představí priority českého předsednictví EU. V takřka tříhodinové debatě ovšem dojde i na další témata, především na krizi s dodávkami plynu z Ruska a na válečný konflikt v Gaze.

Češi chtějí Evropu řídit v duchu tří E. Ekonomiky, energetiky a Evropy ve světě. První z priorit České republice z části nadiktoval vývoj světového hospodářství. Právě pod českým vedením teď Evropa hledá cestu ven z ekonomické krize.

Plán počítá s tím, že vlády do evropské ekonomiky napumpují 200 miliard eur. Praha ale nechce zůstat u státní pomoci. Krize je podle ní šancí na reformu evropského trhu.

Česko chce v čele unie také přispět k odstranění překážek na trhu práce, které stále uplatňují některé staré členské země unie. Omezení pro pracovníky z nových zemí sedmadvacítky v nich má platit do roku 2011.

Tvůrci priorit českého předsednictví ale přiznávají, že hlavním úkolem české diplomacie v čele Evropy je pružně reagovat na aktuální krize a problémy.

S poslanci bude dnes v Evropském parlamentu mluvit i šéf rady ministrů zahraničí Karel Schwarzenberg. Dostal za úkol, aby jim poskytl informaci o tom, co se teď děje v Gaze. Hlavním tématem jeho vystoupení bude hlavně komplikovaná humanitární situace a také nutnost uzavření okamžitého příměří. 

Vystoupení v plénu Evropského parlamentu není mezi politiky příliš oblíbené. Europoslanci jim kladou velmi nepříjemné dotazy a celá debata bývá zdlouhavá. Ze seznamu přihlášených řečníků je zřejmé, že českého premiéra nejspíše čeká kritika odkládaného hlasování o Lisabonské smlouvě v českém parlamentu.