Francie a kvartet podpořily dárcovskou konferenci o Gaze

Paříž – Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner a zástupce blízkovýchodního kvartetu Tony Blair dnes podpořili plán vedení Rady EU na uspořádání konference, která by shromáždila peníze potřebné pro pomoc pásmu Gazy poničenému probíhající válkou.

Kouchner a Blair se dnes setkali s evropskou komisařkou pro mezinárodní záležitosti Benitou Ferrerovou-Waldnerovou a norským ministrem zahraničí Jonasem Gahrem Störem, aby společně zhodnotili, nakolik se plní závazky z dárcovské konference z prosince 2007, která měla také sehnat peníze pro Palestince. Konferenci předsedala právě čtveřice politiků, která dnes jednala o návrhu českého předsednictví EU.

„Předseda a spolupředsedové (dárcovské konference) podtrhávají, jak nesmírnou výzvou je obnova Gazy a její ekonomická integrace k západnímu břehu Jordánu. Kladně přijímají myšlenku zorganizovat konferenci věnovanou naléhavým humanitárním potřebám a v příhodném okamžiku i obnově, aby se řešily prioritní potřeby oznámené palestinskou samosprávou,“ uvedli v prohlášení po svém setkání.

Česká republika, která nyní předsedá Evropské unii, v těchto dnech oznámila záměr uspořádat novou dárcovskou konferenci, která by více zohlednila katastrofální humanitární situaci v pásmu Gazy. Francie ve středu oznámila, že úzce jedná s českým předsednictvím o řešení naléhavé humanitární krize obyvatel pásma Gazy.