V Zimbabwe jde do oběhu 100bilionová bankovka

Harare - Zimbabwská centrální banka dá do oběhu 100bilionovou bankovku. Chce tak pokrýt nedostatek peněz. Země se potýká s hyperinflací, ceny se každý den zdvojnásobují. Na černém trhu má bankovka hodnotu pouhých 33 amerických dolarů, tedy 675 korun. Kritici viní z hospodářských potíží a současné humanitární krize prezidenta Roberta Mugabeho.

Emise nových bankovek situaci v zemi nijak nepomohly. Ceny zboží se každý den zdvojnásobují, obyvatelé Zimbabwe musí denně vystát fronty před bankami, aby si vybrali dostatek peněz na nákup základních potravin, kterých je navíc nedostatek. Například troje noviny stojí 50 miliard.

„Aby zajistila veřejnosti přístup k penězům na účtech, rozhodla se Zimbabwská centrální banka představit novou sérii bankovek, které budou postupně uváděny do oběhu, počínaje 10bilionovou bankovkou,“ citoval deník The Herald sdělení centrální banky.

Podle oficiálních údajů inflace v Zimbabwe dosahuje 231 milionů procent, neoficiálně se ale odhaduje, že je až pětinásobně vyšší. Zimbabwe je v posledních měsících postiženo těžkou ekonomickou, politickou a humanitární krizí, kterou ještě zhoršila epidemie cholery. Nemoc si vyžádala téměř 2 000 lidských životů.

EU pomýšlí na zesílení sankcí proti Zimbabwe

Na zesílení restrikcí proti Mugabeho režimu pomýšlí i Evropská unie, která vyjádřila hluboké znepokojení nad stavem lidských práv v Zimbabwe. Na závěr dnešní ministerské schůzky Jihoafrická republika-Evropská unie v jihoafrickém Kleinmondu to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Zatím jsme ohledně sankcí o ničem nerozhodli. Sankce budou šity na míru tak, aby nepostihly obyvatelstvo, ale jen odpovědné představitele režimu,“ řekl Schwarzenberg.

Evropská unie přijala sankce už v roce 2002. Jde například o zákaz vstupu do zemí unie pro Mugabeho, jeho manželku a asi 180 jeho spolupracovníků a o zmrazení jejich vkladů v těchto zemích.

Robert Mugabe na schůzce Společenství pro rozvoj jižní Afriky.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod