Ve Spojených státech začínají inaugurační oslavy

New York - Dnes ve Spojených státech začíná pětidenní inaugurační oslava. Nového prezidenta Baracka Obamu čeká triumfální cesta vlakem z Filadelfie do Washingtonu, kde v úterý složí slavnostní prezidentský slib. Touto cestou následuje tradici, kterou odstartoval už prezident Abraham Lincoln.

Na své cestě se nový americký prezident na několika místech setká s občany. Ve Wilmingtonu do vlaku, kterým pojedou i běžní občané, přistoupí i budoucí viceprezident Joe Biden.

V neděli se před Lincolnovým památníkem ve Washingtonu, kde v roce 1963 pronesl Martin Luther King svůj slavný projev, uskuteční obří koncert, na který se chystá až půl milionu lidí. Akci osobně zahájí nově zvolený prezident Barack Obama. Syn Martina Luthera Kinga zde spolu s hollywoodskými hvězdami Jamiem Foxxem, Denzelem Washingtonem či Tomem Hanksem přečte historické texty.

Na koncertu zazpívají a zahrají slavné hvězdy jako například Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi, Shakira, Beyoncé či Stewie Wonder, kapela U2 nebo operní pěvkyně Renée Flemingová.

Na pondělí, kdy Spojené státy slaví Den Martina Luthera Kinga, Obama už dříve vyzval spoluobčany, aby volno o tomto státním svátku věnovali dobrovolné práci pro potřebné a pro své komunity, i on chce v tento den pomáhat, bude ovšem pod přísným dohledem osobních strážců.

Samotná inaugurace se bude konat v úterý v pravé poledne místního času. Před sídlem amerického Kongresu na vršku zvaném Kapitol ji bude sledovat 240 tisíc pozvaných diváků.

Vydáno pod